Ingrediente:
Pentru caisele coapte:
- 650 gr caise
- 3 linguri indulcitor gold (sau 3 linguri zahar brun sau alb)
- o portocala
- coaja rasa de portocala (eu am folosit uscata)
- 4 linguri amaretto (optional)
Pentru blatul cu migdale de 26 cm:
- 5 oua (sau 4 mai mari)
- 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
- 100 gr migdale
- 2 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita vanilie
Pentru crema de caise:
- 350 ml smantana pentru frisca
- 250 gr crema de ciocolata alba Biancella (sau 250 gr ciocolata alba cu indulcitor sau cu zahar)
- caisele coapte (opriti doar 6-7 jumatati pentru decor)
- 1 lingurita vanilie
- 10 gr gelatina
Pentru crema alba de deasupra:
- 350 gr mascarpone (sau alta crema de branza)
- 3 linguri indulcitor pudra cu vanilie (sau 3 linguri zahar pudra cu vanilie)
- 1 lingurita vanilie
Mod de preparare:
Caisele coapte:
Spalati caisele, le scoateti samburii, le taiati pe jumatate.
Le asezati intr-o tava cu taietura in sus.
Imprastiati indulcitorul gold peste ele, stoarceti sucul de portocala, stropiti cu amaretto, iar la final presarati coaja rasa de portocala.
Dati tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pntru 25 de minute.
Le scoateti cand sunt gata, puneti deoparte 6-7 jumatati pentru decor cu 3-4 linguri de sos.
Le lasati sa se racoreasca, apoi le pasati cu un blender vertical, pana obtineti un piure.
Blatul cu migdale:
Puneti migdalele intr-un blender si le macinati.
Separati ouale.
Mixati galbenusurile cu indulcitorul pana se albesc.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Peste galbenusuri puneti jumatate din albusurile batute, migdalele macinate, faina, praful de copt si vanilia, amestecati usor cu o paleta.
Puneti restul de albus, invartiti totul usor.
Tapetati fundul unei tavi de 26 cm cu hartie de copt, iar in sus o ungeti cu unt.
Turnati compozitia de blat, o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, 16-17 minute, pana este copt blatul.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Crema de caise:
Puneti gelatina la hidratat cu 4 linguri de apa rece.
Frisca rece o mixati 3-4 minute, apoi adaugati crema de ciocolata alba si mixati pana este usor aerata.
Daca folositi ciocolata alba, atunci incalziti frisca pana ajunge la punctul de fierbere, o dati deoparte de pe foc, puneti ciocolata alba si amestecati pana este complet topita si o lasati 10 minute sa se racoreasca.
Incorporati piureul de caise cu o paleta.
Gelatina o topiti 10-15 secunde la microunde, o adaugati peste crema.
Mixati la viteza mica, pana este incorporata gelatina, nu mai mult.
Asezati blatul rece pe un platou, puneti o folie acetat si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti toata crema de caise, o nivelati.
Acoperiti tortul, il dati la rece cam 4-5 ore sau peste noapte (eu l-am lasat peste noapte).
Crema de deasupra:
Intr-un bol puneti mascarponele cu indulcitorul pudra vanilat, vanilia si le mixati pana sunt toate incorporate.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul si folia.
Asezati crema de mascarpone deasupra si ii faceti un model asa neglijent.
Il decorati cu caisele coapte oprite, menta verde si bucati de migdale tocate. Deasupra puneti si siropul de la caise.
Portonati si serviti.
Pofta buna!