duminică, 14 ianuarie 2024

Tarta cu branza de vaci si gem de caise

 
Zilele acestea faceam ordine prin congelator si am dat peste niste branza de vaci si am zis ca trebuie sa fac ceva din ea. Am pregatit niste paste in varianta sarata, dar mi-a ramas si pentru ceva dulce! Si cum mai trebuie folosite borcanele cu gem din beci, m-am gandit la o tarta, ca tot ne plac noua mult deserturile cu branza, aromatizata bine cu portocale, de a iesit o nebunie! M-am gandit mai apoi ca ar fi fost tare faina si cu afine, dar ramane pe data viitoare, ca mai am ceva branza oricum! 

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 150 gr unt
  • 2 linguri indulcitor pudra (sau 2 linguri zahar pudra)
  • 100 gr fulgi de ovaz
  • 200 gr faina
  • 1 lingura coaja rasa de portocale
Pentru umplutura de branza cu gem:
  • 300 gr branza de vaci
  • 1 cutie 200 gr branza de vaci cu smantana
  • 3 oua
  • 2 linguri pline cu amidon
  • 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
  • 1 borcan 350 gr gem de caise fara zahar (sau cu zahar)
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 lingura coja rasa de portocale
Mod de preparare:
Aluatul:
Fulgii de ovaz ii puneti in blender si ii maruntiti.
Puneti intr-un bol untul rece taiat cuburi.
Adaugati oul, galbenusul si indulcitorul, incepeti si mixati usor.
Presarati un praf de sare, coaja rasa de portocale si fulgii de ovaz maruntiti.
Incorporati faina cernuta si amestecati cu mana.
Trebuie sa obtineti un aluat mai faramicios.

Luati o tava de tarta de 26 cm, o tapetati cu hartie de copt.
Puneti 3/4 din aluatul obtinut, apasati usor cu mana, inclusiv in sus, sa fie acoperita intraga tava.
Pregatiti umplutura:
Intr-un bol mixati branza de vaci cu ouale si branza de vaci cu smantana.
Adaugati indulcitorul, vanilia si coaja rasa de portocala, le mixati.
Puneti amidonul, gemul de vanilie si amestecati totul pana sunt bine incorporate.

Turnati aceasta umplutura in tava, peste aluat.
Deasupra presarati restul de aluat ramas, din loc in loc.

Introduceti tarta in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 45-50 de minute.
Cand este rumenita si coapta, o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca.
Daca o taiati calda, sigur se va rupe, e de preferat sa o taiati peste cateva ore sau chiar dupa ce a stat o noapte la rece.
O pudrati cu indulcitor, apoi o portionati si serviti.
Pofta buna!