marți, 7 ianuarie 2014

Caise

Anul acesta de Craciun pe masa noastra au stat si aceste minunatii colorate ce se topesc in gura. Imi era dor de caise, nu mancasem de cativa ani si cum in copilarie nu lipseau de pe masa de sarbatori m-am gandit ca in acest an sa le pregatesc si eu. Ce le-am mai savurat!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 1 cana zahar
  • 1 cana untura
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita esenta
  • faina (circa 700 gr)
Pentru crema:
  • 350 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 2 linguri cacao
  • 180 gr unt 80% grasime
  • 1 lingura amidon
  • 1 lingurita esenta de rom
  • colorant galben, verde, rosu
  • zahar tos pentru tavalit
Mod de preparare:
Aluatul:
Punem intr-un bol untura de la temperatura camerei, le mixam, apoi incorporam ouale treptat.
Bicarbonatul il stingem cu putina zeama de lamaie si il adaugam peste.
Punem coaja rasa de portocala, esenta de rom si putina faina, pe care o cernem inainte.
Incorporam bine cu mainile, tot punem faina pana obtinem un aluat nisipos, usor de modelat si care nu se lipeste de maini.

Ungem o tava mare cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Rupem bucatele mici din aluat, formam bilute si le asezam in tava.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15-18 minute, cat sa se usuce putin. Nu le coaceti prea tare.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Din aceasta compozitie mi-au iesit 135 de bilute.

Cand s-au racit le scobim usor cu un varf de cutit ca sa nu le rupem.
Crema:
Amestecam cacaoa cu amidonul si zaharul.
Peste turnam laptele, apoi transferam totul pe foc.
Din momentul in care incepe sa fiarba lasam crema pe aragaz cam 20-25 de minute pana se ingroasa bine.
Invartiti des in ea si aveti grija ca in timpul fierberii se umfla.
Dupa acest timp tragem cratita de pe foc, adaugam untul, esenta de rom si amestecam bine pana la omogenizare.
O acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca.
Cu ajutorul unei lingurite umplem o jumatate de caisa si cu alta acoperim. Procedam la fel pana le terminam pe toate de umplut si le lasam cam 1 ora sa se lipesca bine.


In 3 vase punem apa si colorant diferit in fiecare vas.
Trecem caisele prin colorant apoi le tavalim prin zahar repede sa nu se usuce.


Le asezam pe o tava fara sa le suprapunem.
Pofta buna!
Multumesc Edith pentru reteta de crema. Este delicioasa!