Ingrediente:
Pentru blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- coaja rasa de portocala
- 500 ml lapte
- 4 linguri amidon
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 150 gr unt 80% grasime
- 2 linguri zahar pudra
- 2 linguri esenta de rom
- 1/2 cana nuca macinata
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 50 gr ciocolata amaruie
- 100 ml frisca lichida
- 1/2 cana apa
- 1 lingura esenta de vanilie
- 3 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 100 ml frisca lichida
- 1 plic ness
- circa 1 cana nuca macinata
Incepem cu crema:
Intr-un bol amestecam amidonul, cacaoa, zaharul, cateva linguri de lapte si amestecam bine cu un tel.
Restul de lapte il punem la fiert, cand incepe sa fiarba dam drumul amestecului cu cacao, dam focul la mic si lasam sa dea cateva clocote pana se ingroasa, dar in acest timp invartim mereu sa nu faca cocoloase.
Cand este gata o luam de pe foc, o acoperim cu o folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixam cu zaharul pudra.
Il incorporam peste crema rece de cacao, apoi adaugam esenta de rom si nuca.
Daca vi se pare prea moale crema puteti adauga putina gelatina, la mine nu a fost cazul.
Blatul:
Separam ouale, albusurile le mixam cu un praf de sare si zaharul pana devin spuma.
Incorporam galbenusurile treptat, apoi coaja rasa de portocala si praful de copt.
La final punem faina in ploaie.
Ungem o tava detasabila de tort cu unt, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia.
Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 25-30 de minute.
Facem testul cu scobitoare dupa acest timp si daca este gata il scoatem din cuptor, il lasam se se raceasca apoi il taiem in doua.
Siropul:
Amestecam apa cu zaharul, zaharul vanilat si punem pe foc sa dea 3-4 clocote, apoi il lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit adaugam esenta de vanilie.
Dupa ce s-au racorit toate il asamblam.
Pe un platou punem prima foaie, o insiropam si in jur asezam un inel detasabil.
Punem toata crema, o nivelam, asezam a 2 a foaie de blat insiropata si apasam putin.
Glazura:
Rupem ciocolata bucatele intr-un vas mai gros, turnam frisca lichida si punem pe foc.
Amestecam continuu si cand s-a topit complet ciocolata, luam glazura de pe foc si o turnam usor deasupra tortului.
O lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi cu dosul unei linguri facem niste stropi si bagam tortul la frigider pentru cateva ore.
Frisca lichida o mixam apoi adaugam ness-ul.
Scoatem inelul detasabil, ungem marginile tortului cu putina frisca, apoi il imbracam in nuca macinata.
Cu ajutorul unui pos putem face si cateva ornamente din frisca ramasa daca doriti.
Il mai dam putin la rece apoi poate fi servit.