Ingrediente:
Pentru blat de 22 cm:
- 6 oua mari
- 6 linguri zahar
- 5 linguri ulei
- 140 gr iaurt grecesc
- 10 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- vanilie
Pentru crema de ciocolata:
- 200 gr ciocolata 50% cacao
- 300 ml frisca neindulcita
Pentru crema de fistic:
- 550 ml lapte
- 5 linguri zahar
- 5 linguri amidon
- 100 gr pasta de fistic 100%
- 1 lingurita vanilie
Pentru crema de zmeura:
- 350 gr zmeura (eu am folosit congelata)
- 2 linguri zahar
- 1 lingura si jumatate amidon
- 450 gr crema de branza (philadelphia)
- 3-4 linguri zahar pudra
Pentru decor:
- 350 ml frisca neindulcita
- 2-3 linguri zahar pudra
- flori naturale
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati galbenusurile cu uleiul si iaurtul.
Adaugati praful de copt si vanilia.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Cand au devenit o spuma nu foarte tare, adaugati zaharul si mixati pana obtineti o bezea ferma.
Puneti jumatate din bezea peste compozita cu galbenusuri si jumatate din faina cernuta.
Amestecati usor cu o paleta de siliccon.
Incorporati restul de bezea si faina.
Imparititi compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetati fundul unei tavi de 22 cm cu hartie de copt, marginea o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina.
Puneti prima parte de blat, nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
La fel procedati si cu celelalte doua foi.
Le scoateti din cuptor cand sunt gata, le asezati pe o hartie de copt, le lasati sa se raceasca.
Crema de ciocolata:
Incalziti pe baie de aburi 200 ml de frisca, pana ajunge la punctul de fierbere.
Intr-un bol puneti ciocolata rupta bucatele, turnati frisca fierbinte.
Amestecati bine, pana ciocolata este complet topita.
O lasati la temperatura camerei 30 de minute, apoi o dati la frigider 3-4 ore sau peste noapte.
O scoateti din frigider, o mixati putin.
Adaugati restul de frisca rece, mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Crema de fistic:
Intr-o cratita mica turnati laptele, adaugati zaharul si amidonul.
Amestecati, puneti pe foc (focul sa fie la mic), invartiti continuu pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Mixati 1 minut crema rece, adaugati pasta de fistic, vanilia si le mixati pana se omogenizeaza.
Crema de zmeura:
Intr-o cratita puneti zmeura decongelata cu zaharul.
Puneti pe foc, lasati sa dea 3-4 clocote, o dati deoparte, o blendati.
Treceti prin sita, ca sa indepartati semintele.
Piureul obtinul il puneti iar in cratita, adaugati amidonul dizolvat cu 4 linguri de apa rece, peste.
Amestecati continuu pana se ingroasa jeleul. Il dati deoparte, il acoperiti cu folie, il lasati sa se raceasca.
Crema de branza o mixati cu zaharul pudra.
Adaugati si jeleul de zmeura rece, mixati bine.
Opriti 3 linguri de crema de zmeura intr-o caserola si o pastrati la rece.
Asezati prima foaie de blat pe un platou, montati un inel detasabil in jurul sau.
Puneti jumatate din crema de ciocolata si o nivelati, jumatate din crema de zmeura si o nivelati si jumatate din crema de fistic si o nivelati.
Asezati a doua foaie de blat, crema de ciocolata, crema de zmeura si crema de fistic.
Deasupra puneti ultima foaie de blat.
Acoperiti tortul il dati la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Frisca rece o mixati cu doua linguri de zahar pudra, pana devine spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca, iar in partea de jos, faceti o bordura cu crema de zmeura oprita.
Decorati dupa plac si mai dati tortul o ora la rece.
Il portionati si serviti.
Pofta buna!