Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 gr faina
- 50 gr unt vegan sau margarina la pachet
- 70 gr zahar
- 250 ml lapte de soia
- 25 gr drojdie
- 1 praf de sare
- coaja rasa de lamaie
- 400 ml lapte de soia
- 3 linguri potrivite cu amidon
- 4 linguri zahar
- 1 pastaie de vanilie
- 1 borcan mic de visine fara samburi
- zahar pudra
Aluatul:
Topim untul vegan, iar laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Frecam drojdia cu o lingura de zahar, punem 2 linguri lapte de soia cald, 1 lingura de faina, amestecam bine si lasam 10 minute la loc ferit de curent.
Intr-un bol cernem faina.
Peste adaugam zaharul, untul topit, praful de sare, drojdia, coaja rasa de lamaie si amestecam usor cu mana.
Laptele il turnam treptat, framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic si usor de lucrat.
Il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit circa 1 ora, dar la loc cald.
Crema:
Intr-un vas amestecam amidonul, zaharul, semintele de la pastaia de vanilie si 6-7 linguri din laptele de soia.
Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot adaugam amestecul de amidon.
Lasam sa fiarba la foc mic pana se ingroasa ca o budinca, timp in care amestecam continuu.
Acoperim cu o folie crema pana se raceste, apoi incorporam visinele.
Rasturnam aluatul dospit pe masa de lucru curata si il impartim in noua bucati egale.
Intindem prima foaie in forma ovala, iar pe lungime, in partea de jos punem umplutura, iar cealalta jumatate o taiem fasii.
Venim putin cu lateralele peste crema, apoi rulam. La fel procedam cu toate.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam parizienele.
Le lasam 10 minute sa mai cresca in tava, apoi le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana se rumenesc.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor, amestecam intr-o cana 4-5 linguri apa, 1/2 lingura zahar pudra, cativa stropi de ulei si cu acest amestec le ungem.
Le lasam sa se raceasca, le pudram cu zahar apoi le punem intr-un bol si le acoperim.
Pofta buna!