Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 400 gr sana
- 3 galbenusuri
- 60 ml lapte
- 75 gr untura de la temperatura camerei
- 150 gr zahar (250 gr daca le doriti mai dulci)
- 40 gr drojdie proaspata
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 1 lingurtita esenta de rom
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 3 guturi mari
- 5 mere mari
- 5 pere mai tari
- 4 linguri zahar de cocos
- scortisoara macinata
- 1 lingurita vanilie
- 1 ou pentru uns
- zahar pudra
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea umpluturii. O puteti face chiar si cu o seara inainte.
Curatati fructele de coaja, apoi le dati pe razatoarea mare.
Intr-o cratita puneti fructele rase cu zaharul de cocos.
Amestecati din cand in cand, ca sa nu se prinda de cratita.
Cand a scazut bine lichidul, adaugati scortisoara, vanilia si mai lasati 1 minut pe foc.
O dati deoparte si o lasati sa se raceasca.
Aluatul:
Intr-un bol amestecati drojdia faramitata, 1 lingurita de zahar, 1 lingura faina si 3-4 linguri de lapte caldut.
Lasati sa creasca 10-15 minute.
Intr-un bol cerneti faina.
Adaugati drojdia crescuta, galbenusurile, zaharul si sarea.
Incepeti si framantati.
Puneti treptat sana (sa fie calduta), apoi laptele, esenta de vanilie si de rom.
Spre final adaugati untura si framantati bine, sa obtineti un aluat omogen si nelipicios.
Il acoperiti cu un prosop, il lasati sa dospeasca la loc cald, cam o ora si jumatate.
Presarati faina pe masa de lucru, rasturnati aluatul.
Il impartiti in doua, apoi taiati 10 bucati din fiecare jumatate.
Luati prima bucata, intindeti un dreptunghi.
Pe marginea de jos puneti o lingura plina de umplutura.
De la jumatate aluatului in sus taiati niste dungi cu un cutit (sau rola de bucatarie), dar nu pana sus de tot (vedeti si in poza).
Incepeti si rulati cornurile de la umplutura in sus.
Le asezati intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele.
La fel procedati cu toate
Le lasati sa creasca 10-15 minute.
Bateti oul spuma, le ungeti cu un penson cu ou batut.
Le introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute, pana sunt rumene.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Le presarati cu zahar pudra, apoi serviti.
Ce va raman, le pastrati intr-un bol, acoperite cu folie alimentara.
Pofta buna!