duminică, 21 iunie 2015

Sirop din muguri de brad


Ingrediente:
  • 1,5 kg muguri de brad
  • 4 litri de apa plata
  • zahar (cantitatea este de 1 la 1)
Mod de preparare:
Mugurii de brad ii punem sub jetul de apa si ii spalam. Avem grija sa indepartam toate impuritatile sau eventualele insecte.
Punem 4 litri de apa intr-o oala, adaugam mugurii si transferam pe foc.
Lasam sa fiarba cateva minute, cam 10-15, la foc potrivit.
Dupa acest timp, tragem oala de pe foc.
Acoperim si lasam peste noapte asa.
A doua zi, strecuram lichidul, il cantarim, il tansferam intr-o oala, il punem pe foc si adaugam zaharul.
Daca avem 2 litri de lichid, adaugam 2 kg de zahar, cantitatea trebuie sa fie egala. Eu prefer sa pun ceva mai putin zahar, nu chiar 1 la 1 si sa il fierb putin mai mult. 
Dupa ce am pus zaharul, reglam focul potrivit si amestecam continuu cu o lingura de lemn pana zaharul se topeste, apoi din cand in cand.
Lasam siropul pe foc pana se ingroasa putin si capata o culoare mai inchisa.  
Il putem testa punand putin pe o farfurie si o dam la rece, sa vedem cat de gros este. 
Cand este gata, stingem focul.
Siropul il punem fierbinte in sticle, pe care le spalam inainte si le lasam la scurs.
Se infileteaza bine capacele, le invelim intr-o patura.
A doua zi, le punem la rece.