miercuri, 2 mai 2012

Fileuri de muschi cu paste si branza la cuptor

Ingrediente:
  • 5 fileuri muschi de porc,potrivite ca marime
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei galben
  • 2 rosii
  • 1 catel usturoi
  • 5-6 linguri pasta de rosii de casa
  • 5 linguri vin rosu
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • patrunjel uscat
  • busuioc uscat
  • 1 mana paste
  • 1 lingura unt
  • 3 felii branza topita
Mod de preparare:
Luam fileurile si le spalam, apoi le tamponam cu un servet de bucatarie.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam, il spalam si il facem cubulete mici.
Ardeiul il taiem bucatele cat mai mici.
Rosiile le curatam de coaja si le facem si pe acestea cubulete .
Usturoiul il curatam si il pisam.
Toate aceste legume le punem intr-un bol.
Peste ele mai adaugam: pasta de rosii, vinul si putina sare.
Punem si cateva linguri de apa si amestecam bine.
Luam un vas yena si il ungem cu cele doua linguri de ulei.
Fileurile le condimentam pe ambele parti cu sare si piper apoi le asezam in vas.
Deasupra turnam acel amestec cu legume.
Presaram putin patrunjel si busuioc uscat.
Acoperim vasul cu capacul (sau cu staniol) si il bagati in cuptor.
Aprindeti cuptorul si lasati muschiul acolo cam 60 de minute.
Mai spre final, cand carnea este facuta bine, fierbem pastele.
Punem intr-o cratita apa cu un praf de sare si untul la fiert.
Cand da in clocot, dam drumul la paste si le fierbem maxim 10 minute.
Apoi le scurgem bine de apa.
Scoatem vasul din cuptor, punem pe margini pastele si le impingem putin cu o lingura pentru a intra sos in ele.
Deasupra pastelor rupem bucatele de branza topita.
Mai dam vasul in cuptor 10-15 minute.
Cand este gata scoatem si servim.
Iese ceva de te lingi pe degete!!!!

Cartofi umpluti cu cascaval la cuptor


Ingrediente:
  • 6 cartofi mai marisori
  • 150 gr cascaval
  • 8 linguri lapte
  • marar
  • 1 lingura unt
  • piper
Mod de preparare:
Cartofii ii spalam bine sub jetul de apa si ii punem la fiert in coaja.
Ii fierbem la foc potrivit, doar pe trei sferturi, nu de tot.
Cand sunt fierti, scurgem apa si ii lasam putin la racorit.
Cand sunt suportabili cat sa ii tinem in mana, ii decojim si le scobim miezul cu grija, sa nu-i rupem.
Ii condimentam cu putin piper.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il punem intr-un bol.
Peste punem laptele si putin din miezul de cartofi, sfaramat cu o furculita.
Invartim bine toate ingredientele, iar cu acesta compozitie umplem cartofii.
Luam o tava si punem hartie de copt.
Asezam cartofii in tava, iar deasupra presaram putin marar uscat.
Intre cartofi punem bucatele de unt.

Dam tava in cuptorul incins si ii lasam pana prind o crusta aurie, cam 20 de minute.
Cand sunt gata ii scoatem, ii servim simpli sau ca si garnitura, cu un gratarel, o fripturica.
Pofta buna!!!!


File de cod cu cartofi si rosii la cuptor

Ingrediente:
  • 2 fileuri de cod
  • 2 cartofi
  • 300 gr de rosii in sos tomat
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 rosie
  • un pahar de vin
  • sare
  • piper
  • patrunjel uscat
  • 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Luam bucatile de file de peste si le portionam.
Condimentam fiecare bucata cu sare si piper, pe ambele parti.
Luam un vas yena si il ungem cu uleiul.
Asezam in el bucatile de peste si le presaram cu patrunjel uscat.
Curatam usturoiul.
Patru catei ii zdrobim si ii punem peste fileuri.
Taiem rosiile in sos tomat cubulete si le imprastiem deasupra pestelui.
Rosia o spalam si o taiem felii si le asezam ca un acoperis, apoi turnam vinul.
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem pe lung.
Acestia ii punem pe margine, iar peste taiem usturoiul ramas, bucatele mai mari.
Mai presaram putina sare si piper, acoperim vasul cu capacul si il dam in cuptor.
Aprindem cuptorul si lasam pestele cam 60 de minute.
Spre final, 10 minute, il lasam descoperit si la foc putin mai mare, pentru a se rumeni frumos.
Se scoate cand e gata si serviti!!
Bineinteles alaturi trebuie sa aveti o bere;)!!!!


Pricomigdale

Ingrediente:
  • 7 albusuri
  • 400 gr de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 esenta vanilie
  • 400 gr nuca macinata
  • 1-2 linguri faina alba
Mod de preparare:
Mixam albusurile pana devin ca o spuma tare si nu curge cand intoarceti bolul cu fata in jos.
Adaugam zaharul treptat si batem in continuare , pana ce se topeste.
Punem zaharul vanilat, esenta si nuca si le incorporam usor.
La urma turnam si faina.
Ungem o tava cu putin ulei si punem hartie de copt in ea.
Cu o lingura punem gramajoare din compozitie, dar cu distanta intre ele ca se vor mai lasa .
Dam tava in cuptorul incins si reglam o temperatura potrivita.
Le lasam acolo circa 20 de minute, pana prin o culoare aurie-maronie.
Cand sunt gata, scoateti tava si le lasati sa se racesca.
Pofta buna!!!

Piept de pui grecesc cu marar si lamaie

Ingrediente:
  • 1/2 piept de pui dezosat
  • 1 lingura unt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 canita pasta de rosii de casa
  • 1 lingurita pasta de tomate
  • 1 canita mica de vin rosu
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • marar verde
  • 2 cartofi (sau puteti servi cu altceva)
Mod de preparare:
Jumatatea de piept de pui o spalam si o tamponam cu un servet de bucatarie.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Intr-un bol amestecam: pasta de rosii, pasta de tomate, vinul, zeama de lamaie, sare, piper, boia de ardei dupa gust si usturoiul pisat.
Amestecam bine toate aceste ingrediente.
Punem puiul in acest amestec, il tavalim de cateva ori pe ambele parti, apoi il dam la frigider cam 30 de minute.
Cei doi cartofi ii curatam, ii spalam si ii taiem pe jumatate.
Luam o tava de aragaz si o ungem cu tot untul.
Punem bucata de pui, cartofii, apoi tot amestecul de condimente il turnam peste.
Tocam si putin marar verde si presaram deasupra.

Acoperim tava cu staniol, pe care il gaurim din loc in loc.
O dam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita 60 de minute (daca scade toata zeama puneti putina apa fierbinte sau inca putin vin).
Dupa cele 60 de minute scoateti staniolul si mai lasati 10 minute puiul descoperit.
Serviti pieptul de pui cald.

Merluciu pe pat de ceapa la cuptor

Ingrediente:
  • 8 bucati de merluciu (curatat, spalat, gata de preparat)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 rosie mare
  • 1 cartof
  • jumatate de ardei galben
  • jumatate de cana cu pasta de rosii de casa
  • jumatate pahar de vin
  • sare
  • piper
  • marar uscat
  • 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Cepele le curatam,le spalam si le taiem rondele.
Morcovul il curatam si il taiem tot feliute rotunde.
Cartoful curatat si spalat, il taiem bucati pe lung.
Ardeiul ii facem bucatele mici.
Luam un vas yena si il ungem cu putin ulei.
Asezam rondelele de ceapa pe vasul fundului.
Deasupra punem bucatile de peste si le condimentam cu sare, piper, pe ambele parti.
Peste adaugam bucatile de cartof, de morcov, de ardei iar pe deasupra punem felii de rosie.
Pasta de rosii o amestecam cu vinul si o turnam in vas.
Punem putina sare si piper peste legume apoi presaram putin marar.

Acoperim vasul cu capacul (daca nu aveti capac la vas, acoperiti-l cu niste folie alimentara).
Dam vasul in cuptor si aprindem cuptorul.
Reglam la o temperatura potrivita si il lasam cam 35-40 minute.
Apoi descoperim vasul si mai lasam cam 5 minute pentru a prinde o crusta. Daca a scazut zeama de tot, mai stropiti cu putin vin sau putina apa.
Cand e gata scoatem vasul si asezam o portie pe farfurie.

Servim alaturi de un pahar de vin rece.

Ciupercute pane

Ingrediente:
  • 10 ciupercute mici proaspete(daca aveti mai mari puteti sa le taiati,dar de preferabil sunt micute)
  • 1 ou
  • 1 catel usturoi
  • faina alba
  • pesmet
  • sare
  • piper
  • ulei
Mod de preparare:
Ciupercutele le spalam bine si le curatam de pielita.
Le presaram cu putina sare si le lasam asa cam 10 minute.
Oul il batem spuma cu un praf de sare si un praf de piper.
Pe o farfurie punem putina faina alba,iar pe alta putin pesmet.
Usturoiul il curatam si il spalam.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie si punem catelul de usturoi.
Il lasam cam 1 minut cat sa se aromatizeze foarte putin uleiul.
Luam ciupercutele ,le trecem prin faina,prin ou batut apoi prin pesmet.
Le punem in tigaie la prajit.
Le rumenim pe toate partile.

Cand sunt gata le scoatem pe un servet de bucatarie.
Le lasam putin la racorit si servim!!!

Tocanita de cartofi cu carnati



Ingrediente:
  • 5-6 cartofi mari
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1ardei kapia ( sau ardei gras rosu)
  • 1 carnat taranesc
  • 3 linguri sos de gogosari cu kapia (reteta aici)
  • 2 linguri pasta de tomate
  • marar verde sau patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingura amestec de legume uscate
  • 2-3 linguri ulei
Mod de preparare:
Intai ne pregatim toate legumele, apoi ne apucam de preparat mancarea.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem bucati pe lung, mai groase.
Ceapa o curatam si o tocam maruntel.
Morcovul il curatam si il taiem rondele subtiri.
Kapia il curatam de seminte si il taiem cubulete.
Carnatul il taiem felii mai grosute.
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam carnatul si il rumenim putin pe ambele parti.
Punem ceapa si morcovul, cateva linguri de apa si lasam sa se inmoaie 3-4 minute legumele (puteti sa nu puneti apa, sa le inmuiati doar in ulei, eu incerc sa evit caleala cat de cat).
Adaugam cartofii si ardeiul kapia, punem apa cat sa fie acoperiti cartofii.
Presaram sare, piper, punem boia dulce si amestecul de legume uscate. 
Acoperim oala cu un capac, il punem asa pe o parte si lasam sa fiarba la foc potrivit. Amestecam din cand in cand.
Cand cartofii sunt patrunsi si a scazut suficient zeama, adaugam sosul de gogosari cu kapia si pasta de tomate.
Invartim, mai lasam 3-4 minute pe foc. Inchideti focul.
La urma presaram marar verde tocat (sau patrunjel), amestecam si mai lasam acoperita oala macar 10 minute.
Perfect merge cu niste muraturi (mie imi place enorm cu varza murata) sau de ce nu, o salata!
Sa aveti pofta!



Tarta cu crema de iaurt si visine

Ingrediente:  
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  •  2 linguri apa rece
  • 4 linguri cu varf faina
  • 1 lingura cacao
  • jumatate pliculet praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
Crema:
  • 550 gr iaurt simplu(mai gras sau mai putin gras,dupa preferinta.eu am folosit unul cu 0,1 % grasime)
  • 1 borcanel mic de visine fara samburi
  •  5-6 linguri zahar pudra
  • 1 esenta vanilie
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie
  • 6 foi gelatina(10 gr in total au avut)
Jeleu:
  • 250 gr sirop visine(sau zeama de visine dintr-un compot)
  • 1 plic tort jelee rosu
  • 2 linguri rase de zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale spuma cu zaharul.
Adaugam apa si zaharul vanilat.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua.
Acest amestec il incorporam in compozitia de oua,turnandu-l treptat.
Luam o tava rotunda(eu am folosit una de tarta),o ungem bine cu unt si turnam compozitia de blat in ea.
O dam in cuptorul incins,la o temperatura potrivita,circa 20 de minute(faceti testul cu scobitoarea si cand este copt,inchideti focul la cuptor).
Cand este gata scoateti blatul si il lasati la racorit.
Crema:
Visinele le scoatem din borcan si le punem putin la scurs.
Foile de gelatina le punem la hidratat 10 minute ,intr-un bolisor cu apa rece.
Iaurtul il amestecam cu zaharul pudra,zaharul vanilat si esenta.
Adaugam si visinele scurse ,apoi coaja de lamaie rasa.
Incorporam bine toate acestea.
Gelatina o incalzim pe baie de aburi sau 20 de secunde la microunde.
O incorporam in crema de iaurt si o dam cam 20 de minute la frigider,sa se intareasca putin,sa nu fie prea curgatoare.
Intr-o tava detasabila punem folie alimentara.
Asezam blatul (puteti sa il insiropati daca doriti,eu nu l-am insiropat de aceasta data),apoi crema care a stat la frigider ,pe toata suprafata blatului.
Pregatim jeleul din 250 gr sirop visine,plicul tort jelee si zaharul,conform instructiunilor de pe ambalaj.
Turnam acest jeleu peste crema.
Acoperim tava cu un capac sau cu o cratita mai larga,apoi o dam  la frigider pentru cate ore(sau daca faceti seara,o lasati pana a 2 a zi la frigider),pentru a se intari crema si jeleul.
Il scoateti pe un platou,cu grija,taiem portioara si servim!!!

Ficatei cu kaizer la cuptor

Ingrediente:
  • 500 gr ficatei de pui
  • 16 feliute kaizer
  • 1 lingura unt
  • 4 linguri pasta de rosii
  • 1 canita mica de vin
  • 3 catei usturoi
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Ficateii ii punem cam 20 de minute intr-un bol cu apa rece pentru a mai iesi sangele din ei.
Dupa acest timp ii scoatem pe o farfurie.
Ii spalam in putina apa calduta si le indepartam pielita (doar daca au), apoi ii punem pe o sita si ii scurgem de apa.
Luam un vas yena si il ungem cu unt.
Asezam pe fundul vasului 8 felii de kaizer.
Deasupra punem ficateii pe care ii condimentam cu sare si piper.

Amestecam pasta de rosii cu vinul si il turnam peste ficatei.  Daca considerati, puteti sa mai puneti cateva linguri de apa.
Usturoiul il curatam, il taiem bucatele si il imprastiem in vas.
Deasupra venim cu restul de 8 bucatele de kaizer.

Dam vasul in cuptor si il aprindem.
Lasam totul la foc potrivit, cam 30-40 minute maxim.
Scoatem ficatetii cand sunt gata, ii lasam putin la racorit si servim.
Sa aveti pofta!!