Ingrediente:
- 5 litri de apa plata
- 2 lamai potrivite
- 500 gr zahar
- 6-7 flori de soc
- 10 gr drojdie proaspata
Mod de preparare:
Florile de soc le trecem pe sub un jet de apa rece.
Intr-o oala punem apa la fiert. Cand incepe sa dea in clocot, dam focul potrivit, punem florile si lasam sa fiarba 3-4 minute.
Tragem oala de pe foc, lasam sa se racoreasca vreo 40 de minute.
Dupa acest timp o strecuram, aruncam florile.
Punem zaharul, amestecam pana se topeste.
Spalam lamaile, una o taiem feliute peste socata, iar cealalta o stoarcem si punem doar zeama.
Luam cateva linguri din socata, adaugam drojdia si amestecam pana se dizolva, apoi o turnam in oala.
Amestecam totul cu o lingura de lemn, o lasam asa pana se raceste complet.
Rece, o strecuram si o punem in sticle. Inchidem ermetic sticlele.
Le tinem in bucatarie peste seara, apoi le ducem la rece si se consuma simpla, cu gheata, felii de lamaie si cum va mai place.