duminică, 18 iunie 2017

Placinta cu branza si stafide

De cate ori pregatesc ceva dulce cu branza, mereu dispare repede! Ai mei sunt mari iubitori de deserturi cu branza si fac in asa fel incat, o data la ceva timp, sa pregatesc o prajitura, o placinta, ceva bun cu branza dulce. Placinta asta am vazut-o la moldoveanca mea Gaby, mi-a facut cu ochiul si am pregatit-o! Sa faceti si voi!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 9 linguri lapte
  • 9 linguri ulei
  • 7 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 500 gr faina
  • un praf de sare
  • 2 lingurite vanilie
  • coaja rasa de lamaie
 Pentru umplutura:
  • 1 kg branza de vaci
  • 70 gr unt
  • 3 oua
  • 3 linguri faina
  • 150-200 gr zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
  • 50 gr stafide (sau mai multe chiar)
  • pesmet 
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un ibric punem laptele, uleiul, zaharul si le transferam pe foc.
Amestecam sa se topesca zaharul si cand incepe sa fiarba, luam ibricul de pe aragaz.
Lasam sa se raceasca bine amestecul.
Cand s-a racit, il rastrunam intr-un bol, adaugam oul, sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie.
Amestecam bine totul, incepem si incorporam faina treptat.
Cat se poate amestecam cu o lingura, cand devine prea tare, framantam cu mana.
Trebuie sa obtinem un aluat omogen si nelipicios.

Impartim aluatul in doua bucati egale.
Umplutura:
Untul il topim si il lasam sa se raceasca.
Branza o mixam cu ouale si zaharul.
Adaugam untul topit si rece, apoi faina, coaja rasa de lamaie si vanilia.
La final incorporam stafidele.

Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie dupa dimensiunile tavii ce o folosim.
Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de 23/28cm, asezam prima foaie, o intepam cu furculita si presaram pesmet.
Turnam umplutura, o nivelam, presaram iar putin pesmet.
Luam si cealalta bucata de aluat, intindem o foaie si o asezam deasupra. O intepam cu furculita din loc in loc.
Introducem placinta in cuptorul incins, la 170-180 de grade, pentru 40-50 de minute, pana se rumeneste deasupra si este coapta.

Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
O pudram cu zahar, o portionam si servim.
Pofta buna!