miercuri, 19 august 2020

Pui basquaise

Am descoperit aceasta reteta la Liana! Am vazut-o si de la prima privire m-a atras, am zis ca trebuie sa o incerc! Mirosea grozav in timp ce o pregateam, insa rezultatul este unul cu adevarat minunat! Nu ma asteptam sa imi placa atat, dar atat de mult, tinand cont ca pe mine greu ma cucereste o reteta. De acum a intrat in meniul meu, ca o pregatesc mai des. 

Ingrediente:
  • 4 pulpe de pui
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei galbeni
  • 2 ardei kapia
  • 150 gr jambon/muschi file
  • 1 pahar vin alb
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cutie rosii decojite intregi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • cimbru uscat
  • 1 foaie dafin
  • 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Parliti pulpele de pui de eventualul puf, le spalati si le taiati in doua.
Ceapa curatata o tocati marunt.
Ardeii ii curatati de cotori, seminte si ii taiati fasii. Puteti pune si copti ardeii, apoi curatati, dar eu i-am preferat cruzi.
Jambonul il taiati bucatele.
Rosiile decojite le tocati marunt.
Usturoiul il curatati si il taiati felii.
Incingeti intr-o cratita uleiul, adaugati bucatile de pui.
Le condimentati cu sare, piper, boia dulce si cimbru.
Le rumeniti pe ambele parti, apoi le scoateti pe un platou.
Adaugati ceapa, usturoiul si jambonul in cratita.
Presarati un praf de sare si le sotati la foc mic 3-4 minute.
Turnati vinul, lasati sa fiarba cam 5 minute, apoi adaugati si ardeii.
Mai lasati sa fiarba inca 5 minute, amestecati din cand in cand, apoi dati drumul rosiilor.
Invartiti totul, apoi asezati bucatile de pui.
Acoperiti cratita cu capac, lasati pe foc circa 30-40 de minute.
Amestecati din cand in cand. 
Daca mai ese nevoie de lichid, mai puneti putina apa fierbinte. La mine nu a fost cazul.
Cand ati vazut ca puiul este patruns si sosul s-a ingrosat, inchideti aragazul.
O dati deoparte, o lasati 5 minute sa se racoreasca, apoi serviti.
Se poate servi cu orez, piure sau simpla.
Eu am ales sa o servesc u un colt de paine calde de casa! Ce nebunieeee!