Ingrediente:
Pentru aluat:
- 100 gr unt
- 2 oua
- 3 linguri iaurt
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- 450 gr faina
- un praf de sare
Pentru umplutura:
- 1 kg dovleac placintar curatat
- 50 gr unt
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita vanilie
- zahar pudra
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea umpluturii, ca sa se racoreasca.
Dovleacul il dati pe razatoarea mica (merge si pe cea mare).
Il puneti intr-o cratita cu untul si zaharul.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit.
Amestecati continuu pana scade bine umplutura si nu este zemoasa.
La final adaugati vanilia, scortisoara, amestecati si mai lasati circa 1 minut pe foc.
Dati umplutura deoparte, o lasati sa se raceasca.
Aluatul:
Intr-un bol, mixati untul de la temperatura camerei cu zaharul.
Adaugati ouale, unul cate unul, mixati dupa fiecare.
Puneti iaurtul, vanilia, sarea, amestecati.
Faina o amestecati cu praful de copt, o incorporati treptat, in compozitia de mai sus.
Cand se intareste, framantati cu mana, pana obtineti un aluat omogen si usor de modelat.
Il impartiti in doua bile egale.
Tapetati cu unt si hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Presarati faina pe masa de lucru, intindeti prima bila de aluat, intr-o foaie subtire, o asezati in tava, o intepati cu fruculita. Taiati surplusul de pe pereti.
Puneti umplutura, o nivelati.
Intindeti si a doua foaie de aluat, o asezati peste umplutura, o intepati cu furculita.
Introduceti placinta in cuptorul incins, la 170 de grade.
O lasati pana se rumeneste frumos deasupra.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca.
O pudrati cu zahar si apoi serviti din ea.
O acoperiti cu folie ce ramane, iar a doua zi foile vor fi moi si placinta se va portiona mai usor, atunci calda se mai faramiteaza.
Sa aveti pofta!