marți, 18 septembrie 2018

Prajitura cu crema cu lamaie, fructe de padure si oreo

Haideti sa mai facem o prajitura delicioasa, sa mai incalzim diminetile reci de toamna si sa ne mai bucuram de amiezile insorite! O prajitura cu crema, fructe, parca ne face ziua mai frumoasa sau cel putin eu asa simt. Ia sa incercati, sa vedeti ca este asa!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 7 oua
  • 3 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri iaurt
  • 17 linguri faina
  • vanilie
  • 1 praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema cu lamaie:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 450 ml lapte
  • 5 linguri amidon
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • coaja rasa de lamaie
  • 200 gr zmeura si afine
  • 4-5 biscuiti oreo
Pentru decor:
  • 200 gr ciocolata alba
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingurita unt
  • cacao
  • decoratiuni din zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Mixati 5 albusuri spuma cu un praf de sare.
Restul de oua cu galbenusurile, le bateti cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Incorporati uleiul, iaurtul si vanilia.
Faina o amestecati cu praful de copt, o incorporati treptat in compozitia de galbenusurile.
Albusurile batute le adaugati peste, amestcati usor cu o paleta.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/27 cm, turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute.
Faceti testul cu scobitoare si cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Il taiati in doua foi.

Crema cu lamaie:
Amestecati cu un tel galbenusurile cu zaharul.
Adaugati laptele treptat, apoi amidonul si invartiti bine.
Rasturnati crema intr-o cratita, o puneti pe foc.
Amestecati continuu, la foc mic, pana se ingroasa ca o budinca.
O luati de pe foc cand este gata, o acoperiti si o lasati sa se raceasca.
Smantana rece o bateti bine spuma.
Cand este bine batuta, adaugati si zaharul pudra.
Crema rece o mixati, apoi adaugati frisca batuta si amestecati cu o paleta.
La final incorporati coaja rasa de lamaie.

Tapetati cu folie alimentara tava in care ati copt blatul.
Asezati prima foaie de blat, puneti crema si o nivelati.
Asezati fructele din loc in loc si oreo rupti bucatele.

Puneti a doua foaie deasupra, o presati usor.
Ciocolata alba cu untul si laptele, le topiti pe baie de aburi.
Turnati ciocolata peste prajitura, o lasati 5-10 minute sa se tempereze, apoi dati prajitura la frigider 4-5 ore sau peste noapte.
O portionati, o pudrati cu cacao si ornati cu decoratiuni din zahar.
Sa aveti pofta! 
PS: Crema nu este una teapana, ci are consistenta cremoasa, dar nu curge. Daca va doriti sa fie mai tare, puneti gelatina.