Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 2 linguri pudra de rascove (sau cacao)
- 1 lingurita praf de copt
- 2 lingurite vanilie
Pentru crema de zmeura:
- 250 gr zmeura
- 4 linguri zahar
- 1 lingura amidon
- 200 ml smantana pentru frisca
- 140 gr iaurt grecesc
- zmeura proaspata
- 30 gr ciocolata neagra + 30 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, mixati albusurile cu un praf de sare pana prin volum.
Adaugati zaharul treptat, mixati pana bezeaua devine lucioasa.
Incorporati galbenusurile si vanilia, apoi uleiul.
Cerneti faina cu pudra de rascove si praful de copt, le incorporati treptat peste oua, cu o paleta de silicon, cu miscari lente.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 34/36 cm.
Turnati compozitia, o nivelati, introduceti blatul in cuptorul incins, la 170 de grade, 15 minute.
Dupa acest timp, il scoateti din cuptor, desprindeti blatul fierbinte de hartie, il rulati strans si il inveliti intr-un prosop umed de bucatarie sau in hartie de copt. Il lasati sa se raceasca.
Crema de zmeura:
Intr-o cratita puneti zmeura cu zaharul, le trasferati pe foc.
Amestecati continuu pana zaharul este complet dizolvat.
Luati zmeura de pe foc, o pasati in blender.
Puneti intr-o sita zmeura pasata, indepartati semintele.
Rasturnati piurel obtinut intr-o cratita, il puneti pe foc.
Dizolvati amidonul cu 2-3 linguri de apa rece, il puneti peste piure, amestecati continuu pana se ingroasa.
Luati de pe foc, o acoperiti cu folie si dati la rece.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati pana prinde putin volum.
Adaugati iaurtul grecesc, mixati pana crema devine spumoasa.
La final incorporati jeleul de zmeura rece.
Opriti 2-3 linguri de crema.
Desfaceti blatul, puneti crema si o nivelati.
Pe o marine asezati zmeura una langa alta, apoi rulati cat mai strans.
Inveliti in folie rulada si o dati la rece 2-3 ore.
Ciocolata neagra impreuna cu smantana pentru frisca, le topiti pe baie de aburi.
Scoateti rulada de la rece, o glazurati cu ciocolata topita.
Puneti crema oprita intr-un pos, faceti cateva moate.
O decorati cu zmeura si frunze de menta.
Este gata pentru a fi servita.
Pofta buna!