luni, 2 ianuarie 2023

Tort cu orange curd, mascarpone si ciocolata

 
La multi ani! Noul An sa va aduca tot ce va doriti, in primul rand sa fiti sanatosi si sa petreceti timp frumos alaturi de cei dragi! Vin cu prima reteta din acest an, tortul ce l-am savurat de revelion! Eu ador deserturile cu portocale, asa ca tortul a avut crema de portocale, delicioasa tare, putina crema de ciocolata tot cu portocale si blaturi cu cacao si portocale, deci s-a simtit bine aroma de portocale. L-am pregatit cu indulcitor natural, asa ca toata lumea l-a savurat fara retinere in noaptea dintre ani. Oricum un deliciu a iesit si l-as repeta de cate ori am ocazia, mai ales cand portocalele sunt atat de aromate si zemoase!

Ingrediente:

Pentru blat de 23 cm:

  • 6 oua
  • 3 albusuri
  • 4 linguri indulcitor 1:2 (sau 8 linguri zahar)
  • 8 linguri faina
  • 2 linguri cu varf cacao
  • 200 gr lapte batut
  • 60 ml ulei
  • 1 lingura coaja rasa de portocale
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
Pentru orange curd:
  • 220 ml suc proaspat de portocale
  • 3 galbenusuri
  • 15 gr amidon
  • 2 linguri indulcitor 1:2 (sau 4 linguri zahar)
Pentru crema de portocale:
  • 500 gr mascarpone
  • 150 ml frisca naturala
  • 4 linguri indulcitor pudra (sau 4 linguri zahar pudra)
  • crema orange curd
In plus:
  • 250 gr crema de ciocolata cu portocale (sau puteti folosi nutella amestecata cu coaja de portocale)
  • 150 ml frisca naturala
  • 1 lingura cu varf indulcitor pudra
  • 40 gr ciocolata neagra cu indulcitor (sau cu zahar)
  • decoratiuni
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea cremei orange curd, ca sa aiba timp sa se raceasca:
Stoarceti niste portocale pana otineti 220 ml suc.
Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu indulcitorul, adaugati sucul si amidonul.
Amestecati bine, transferati cratita pe foc.
La foc mic fierbeti crema pana se ingroasa, invartiti mereu cu telul.
O dati deoparte cand s-a ingrosat, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Blatul:
Intr-un bol puneti toate albusurile.
Le mixati cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugati indulcitorul si le mixati pana obtineti o spuma lucioasa.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul.
Adaugati laptele batut, apoi praful de copt si coaja rasa de portocale.
Cerneti faina cu cacaoa, le incorporati in crema de galbenusuri.
Adaugati peste, jumatate din cantitatea de albusuri batute, invartiti usor cu o paleta.
Puneti restul de albus, il incorporati usor.
Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava detasabila de 23 cm, turnati prima parte de compozitie.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12 minute.
La fel procedati si cu celelalte.
Le lasati sa se raceasca.
Crema de portocale:
Rasturnati intr-un bol crema orange curd rece, puneti mascarponele si le mixati 1 minut.
Adaugati frisca, indulcitorul pudra si mixati la viteza potrivita, pana obtineti o crema spumoasa. O impartiti in 3 parti egale.
Pe un platou asezati prima foaie de blat si un inel detasabil in jurul sau.
O ungeti cu 3 linguri de crema de ciocolata, puneti prima parte de crema de portocale, o nivelati.
Blat, crema de ciocolata, crema de portocale, blat, crema de ciocolata, crema de portocale.
Acoperiti tortul, il dati la rece 2-3 ore sau peste noapte.
Il scoateti din frigider, indepartati inelul.
Mixati 150 ml de frisca cu 1 lingura indulcitor pudra, pana devine spuma.
Imbracati marginea tortului in frisca, eu l-am imbracat dar semi-naked, adica sa se mai vada si din blat.
Topiti 40 gr de ciocolata pe baie de aburi, o turnati intr-un pos cu un dui cu varf subtire si formati o bordura de ciocolata, lasand sa curga pe margine.
Decorati dupa plac!
Pofta buna!