joi, 12 decembrie 2019

Prajitura cu nuca de cocos, zmeura si indulcitor

Incerc sa pregatesc diverse prajituri cu indulcitor, pentru ca imi doresc sa mai renuntam la zahar. Daca tot aveam mai multa nuca de cocos, am zis ca o prajitura cu cocos ar fi grozava, chiar si pentru sarbatori este minunata. Blaturile sunt pufoase, iar jeleu de zmeura cu crema cu nuca de cocos, se combina perfect, dupa parerea mea. Sper sa va placa, sa va inspire si poate puneti reteta in practitca.

Pentru blat:
  • 6 oua
  • 7 linguri indulcitor Edulcorem (sau 7 linguri zahar)
  • 50 ml ulei
  • 80 gr nuca de cocos
  • 8 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 600 ml lapte
  • 6 linguri indulcitor Edulcorem (sau 6 linguri zahar)
  • 5 linguri amidon
  • 250 gr mascarpone
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 1 lingurita vanilie
Pentru jeleul de zmeura:
  • 400 gr zmeura
  • 2 linguri indulcitor Edulcorem (sau 2 linguri zahar)
  • 2 linguri amidon
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol puneti albusurile cu un praf de sare.
Incepeti sa le mixati pana devin o spuma usoara, apoi adaugati indulcitorul treptat si mixati pana obtineti o bezea.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le puneti peste albusuri, mixati bine.
Adaugati faina, praful de copt si vanilia, amestecati usor cu o paleta.
La final incorporati nuca de cocos, tot cu ajutorul paletei si cu miscari lente.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm, turnati compozitia in ea.
Introduceti blatul in cuptorul incins, pentru 20-25 de minute, pana trece testul scobitorii.
Cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Il taiati in doua foi.
Puteti si sa coaceti doua foi pe rand, asa cum procedez eu mereu.
Jeleul:
Puneti zmeura in blender impreuna cu indulcitorul si o faceti piure.
Il turnati intr-o cratita, il puneti pe foc.
Amestecati din cand in cand.
In momentul in care incepe sa fiarba, dati focul la mic, dizolvati amidonul cu 3-4 linguri de apa rece, il turnati peste zmeura.
Amestecati continuu pana incepe sa se ingroasa.
Dati jeleul deoparte.
Asezati prima foaie de blat, pe hartie de copt, in tava in care l-ati copt.
Turnati jeleul peste si il nivelati.
Dati tava la rece, pana se intareste jeleul.
Crema:
Intr-o cratita amestecati laptele cu indulcitorul si amidonul.
Puneti cratita pe foc, amestecati continuu cu un tel pana crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
O trageti de pe foc cand este gata, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Cand crema s-a racit, adaugati mascarponele, vanilia si mixati bine.
La final incorporati nuca de cocos.
Scoateti de la rece tava cu prima foaie cu jeleu.
Puneti ceva mai mult de jumatate din crema, nivelati.
Asezati a doua foaie de blat, restul de crema.
O nivelati, iar deasupra presarati nuca de cocos.
Acoperiti prajitura fie cu alta tava, cu folie sau ce doriti si o dati la rece 2-3 ore.
O portionati si serviti.
Sa aveti pofta!