sâmbătă, 21 decembrie 2013

Prajitura cu crema de rahat si lamaie

Probabil sunt printre voi cunoscatori ai acestei retete. La noi, cel putin cand eram eu copila, nu lipsea de pe masa de Craciun niciodata ,chiar daca este de post, si o consideram o super delicatese si asa este. Acum dupa ceva anisori am refacut reteta si pot sa zic ca este o nebunie, am mancat cateva bucati bune cand am taiat din ea, desi era o ora cam tarzie :D...Lasati prajitura sa stea cel putin 24 de ore la rece ca sa o puteti taia cum trebuie. Eu am lasat-o mai putin si cand am taiat din ea foaia de deasupra nu era bine inmuiata si ici colo s-a mai rup putin. Va recomand cu mare drag sa o pregatiti macar o data de curiozitate.

Ingrediente:
Pentru foi:
  • 20 linguri apa minerala
  • 20 linguri ulei
  • 20 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • faina cat curpinde ( cam 800-900 gr intra)
Pentru crema de rahat cu lamaie:
  • 1.6 kg rahat
  • 1 lamaie mare 
  • 250-300 gr margarina la pachet
Pentru umplutura de mere:
  • 1 kg mere
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Prima data pregatim umplutura de mere:
Spalam merele, le decojim si le dam pe razatoare cu ochiuri mari.
Punem intr-o cratita uleiul, merele pe care le stoarcem de zeama si zaharul.
Le asezam pe flacara aragazului, la foc potrivit pana scade bine toata zeama, iar la final le aromatizam cu scortisoara si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Le dam deoparte cand sunt gata si le lasam sa se raceasca bine.
Crema de rahat cu lamaie:
Spalam lamaia, o taiem felii si scoatem samburii, daca are.
Trecem rahatul prin masina de tocat impreuna cu feliile de lamaie.
Adaugam margarina de la temperatura camerei, prima data un pachet, si frecam bine, bine pana obtinem o crema. Daca mai este nevoie mai puneti putina.

Foile:
Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul si zaharul, pana ce acesta din urma se topeste putin.
Adaugam coaja rasa de portocala, praful de copt, apoi faina cernuta.
Faina o punem treptat pana obtinem un aluat nelipicios, usor de lucrat ca si o plastelina.


Impartim aluatul in patru parti egale.
Ungem dosul unei tavi mari cu margarina.
Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie subtire, o rulam usor pe sucitor si o asezam de dosul tavii.
O intepam cu furculita din loc in loc, taiem surplusul de pe margini, si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
O lasam pana se rumeneste usor deasupra, apoi o scoatem.
O asezam pe o tava mare si imediat punem jumatate din crema de rahat, nu lasam sa se raceasca foaia.
Pregatim la fel a doua foaie, o asezam calda peste crema, punem merele si le intindem uniform. Este foarte important sa ungeti dosul tavii inainte sa coaceti fiecare foaie in parte, altfel riscati sa se prinda.


Asezam a treia foaie coapta, restul de crema, iar deasupra ultima foaie.
Presam incet sa nu rupa si lasam cam 30 de minute sa se raceasca.
Acoperim prajitura cu folie alimentara si o dam la rece pentru 24 de ore.
Se taie, se pudreaza cu zahar si servim.