sâmbătă, 7 septembrie 2013

Prajitura cu budinca si prune

Sa va zic povestea acestei prajituri. Am vazut aceasta reteta la Cristina si mi-a cam facut cu ochiul. M-am apucat de facut prajitura si totul a decurs foarte bine. Dupa vreo 45 de minute de cand statea prajitura la copt, am deschis cuptorul sa vad cum sta treaba si m-am minunat. La Cristina prajitura ramasese in straturi cum a fost pusa in tava in schimb la mine nu. M-am albit la fata si am zis clar, am dat gres si in plus era pentru bunica ca tot este maine ziua ei de nume, Maria. Am scos-o din cuptor, era frumos crescuta nu am ce zice, am lasat sa se raceasca si am taiat-o repede sa vad macar cum arata in interior si surpriza. S-a amestecat cele doua compozitii cu prune tare frumos, gen valuri, iar gustul m-a cucerit pe loc. Aromata, pufoasa, ce sa mai vorbesc se topeste in gura. Deci rezultat excelent chiar daca nu are acelasi aspect ca cea a Cristinei! Multumesc mult pentru reteta Cristina!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 180 gr zahar
  • 200 gr unt
  • 140 gr iaurt natural
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 320 gr faina
  • 1 praf de copt
Pentru budinca de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri si 1/2 amidon
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 3 linguri zahar
  • 500 gr prune
  • 1 lingurita zahar pudra
Mod de preparare:
Mai intai pregatim budinca de vanilie:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam cateva linguri de lapte, amidonul, 2 lingurite zahar vanilat si amestecam bine.
Punem restul de lapte la fiert si cand da in clocot turnam amestecul de amidon.
Dam focul la mic si lasam sa fiarba pana se ingroasa timp in care amestecam mereu.
Cand este gata o lasam sa se racoreasca si o acoperim cu folie alimentara.
Aluatul:
Untul il batem spuma impreuna cu zaharul.
Adaugam ouale, unul cate unul si mixam dupa fiecare.
Incorporam faina, praful de copt si amestecam cu mixerul la viteza mica.
La final punem iaurtul, esenta si le amestecam cu o paleta de silicon.


Spalalam prunele, le taiem pe fiecare in 3 bucati si aruncam samburii.
Ungem o tava cu margarina si o tapetam cu hartie de copt (dimeniunea tavii 37 x 24).
Turnam compozitia de blat, o nivelam, apoi punem budinca, usor pe intreaga suprafata.


Asezam prunele si le presaram cu o lingurita zahar vanilat.

Introducem prajitura in cuptor la o temperatura potrivita timp de 50-55 de minute (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca, apoi poate fi servita.
Sa aveti pofta!