vineri, 23 octombrie 2020

Mille feuille cu crema de vanilie si mere coapte

Am vazut aceasta reteta acum mult timp, pregatita de Vladut de la neatza si tare mult mi-a placut! Acum avand mere aromate de la tara, am zis ca este momentul perfect pentru acest desert! Eu am renuntat la dulceata de caise pusa pe mere, ca vreau sa contina cat mai putin zahar deserturile ce le fac, iar foile le-am copt eu, dar le puteti cumpara gata coapte, este alegerea voastra! M-a incantat enorm, enorm acest desert si clar este facut pentru sufletul meu! Nu m-am saturat de el, desi am mancat mereu cate o felie mare! 

Ingrediente:

  • 10 mere potrivite (am folosit bot de iepure)
  • 2 lingurite scortisoara macinata
  • 800 gr aluat foietaj
Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 7 linguri zahar
  • 600 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 2 pliculete zahar vanilat bourbon
  • 150 gr unt 80% grasime
  • zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare:
Spalati merele si le scoateti cotoarele.
Le asezati intr-o tava pe hartie de copt, le presarati cu scortisoara.
Le introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-25 de minute.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le lasati sa se raceasca.
Cand s-au racit bine, le indepartati coaja.
Foietajul, neaparat sa fie de la rece.
Il taiati in 3 bucati, pe latime, in mod egal.
La asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt, le intepati cu furculita.
Le introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-22 de minute, pana se rumenesc usor.
Daca nu le coaceti pe toate deodata (eu am copt doua, apoi inca una), tineti la rece aluatul.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Mixati galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat bourbon.
Adaugati laptele rece treptat, amestecati bine cu un tel, apoi puneti si amidonul.
Rasturnati totul intr-o cratita si o puneti pe foc.
Amestecati continuu cu telul, focul sa fie la mic, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte cand este gata, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixati usor, apoi adaugati crema rece si mixati pana crema devine spumoasa.
Intr-o tava puneti hartie de copt, asezati prima foaie.
Puneti mai bine din jumatate din crema, o nivelati.
Asezati a doua foaie, o apasati usor.
Puneti merele coapte unul langa altul (acum puteti pune si dulceata, daca doriti), apoi restul de crema, lingura cu lingura, din loc in loc peste mere si o nivelati usor.
Deasupra puneti ultima foaie.
Acoperiti cu folie prajitura, o dati la rece cateva ore, de preferat peste noapte.
O scoateti de la rece, o pudrati cu zahar, apoi o portionati pentru servit!
Pofta buna!