Ingrediente:
Pentru prajiturele:
- 4 oua
- 130 gr zahar
- 60 gr unt moale
- 120 ml lapte
- 3 linguri gem de caise
- 140 gr faina
- 30 gr cacao
- 1 praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- 1 mana miez de nuca
- 1 praf de sare
Pentru ganache de ciocolata alba:
- 200 gr ciocolata alba
- 160 ml frisca lichida
Pentru sosul de portocale:
- sucul stors de la 2 portocale
- 2 linguri rase de zahar
- 1 lingurita amidon
- 1 lingurita coaja rasa de portocala
- 30 gr unt
Mod de preparare:
Prajiturelele:
Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati untul, mixati, apoi adaugati gemul de caise, laptele si vanilia.
Cerneti faina cu cacaoa si praful de copt, le incorporati in compozitia de mai sus.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le adaugati in compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta.
In forme de briose, unse cu putin unt, impartiti compozitia. Eu am obtinut 8 prajiturele.
Puteti coace blatul intr-o tava mai micuta si apoi sa portionati, este alegerea voastra.
Miezul de nuca il rupeti bucatele, il presarati deasupra.
Introduceti prajiturelele in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru circa 20-22 de minute. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand sunt patrunse.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se raceasca.
La mine au iesit putin tuguiate si le-am taiat varfurile dupa ce s-au racit.
Ganache de ciocolata alba:
Intr-un vas de inox puneti frisca lichida impreuna cu ciocolata alba, rupta bucatele.
Asezati vasul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Dati crema deoparte si o lasati la frigider 3-4 ore.
Dupa acest timp, o scoateti din frigider si mixati pana devine spumoasa.
Puneti crema intr-un pos, ornati prajiturelele reci.
Sosul de portocale:
Intr-o cratita puneti sucul de la portocale, zaharul, amidonul si amestecati.
Transferati vasul pe foc, amestecati continuu cu un tel, fierbeti sosul pana se ingroasa putin.
Cand s-a ingrosat, inchideti focul, adaugati untul si invartiti pana este bine incorporat.
La final puneti si coaja rasa de portocala.
Lasati sosul sa se raceasca, apoi il treceti print-o sita.
Puneti sos pe farfurie, prajitura cu ganache de ciocolata alba si serviti.
Sa aveti pofta!