sâmbătă, 10 martie 2012

Muschi de porc la cuptor cu cartofi

Ingrediente:
  • 800 gr muschi de porc dezosat si degresat
  • 3-4 cartofi
  • 2 cepe verzi
  • 1 ceapa uscata
  • 1 morcov
  • sare
  • piper
  • 3 linguri ulei
  • jumatate de cana suc de rosii
  • 1 canita mica de vin rosu
Mod de preparare:
Luam bucata de muschi de porc, o spalam bine apoi o tamponam cu niste servete de bucatarie.
O taiem bucatele, dar nu foarte mici.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem in doua.
Ceapa o curatam o spalam si o tocam, iar cea uscata o taiem pestisor.
Morcovul il curatam, il spalam si il taiem rondele.
Ungem o tava cu putin ulei.
Punem carnea in tava, apoi o condimentam cu sare si piper.
Adaugam cartofii printre bucatile de carne. Deasupra punem ceapa si morcovii.
Amestecam cam jumatate de cana de suc de rosii cu cateva linguri de apa rece si il turnam in tava.
Acoperim cu staniol, apoi dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
Cand s-a facut mai bine de jumatate, luam staniolul si stropim cu vin, din cand in cand.
Cand carnea este bine patrunsa o scoatem din cuptor.
Asezam o portie pe o farfurie si servim.
Pofta buna!!!

Delicatese cu visine

Ingrediente:
Blat:
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 100-130 gr faina
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura cacao
  • 1 praf de copt
  • o mana de visine fara samburi
Crema:
  • 150 gr zahar
  • 60 gr unt
  • 50 gr faina
  • 500 ml lapte
  • zeama de la o lamaie (daca e mai mare lamaie puneti zeama doar de la jumatate)
  • coaja de lamaie rasa
  • 2 plicuri zahar vanilat
Glazura:
  • 60 gr ciocolata amaruie(sau cu lapte)
  • 5 linguri apa
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura unt
Mod de preparare:
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri (acestea sa fie la temperatura camerei).
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare pana nu se mai desprind de bol.
Le dam putin la frigider, cat facem restul de compozitie.
Galbenusurile le mixam cu zaharul  pana se albesc, iar acesta din urma se topeste.
Adaugam zeama de lamaie, esenta de vanilie  si o parte din faina si o mixam in continuare.
Incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri apoi punem si restul de faina, iar la urma praful de copt.
Injumatatim compozitia in doua boluri, iar in una punem cacao .
Se tapeteaza o tava rotunda (fie una detasabila, fie de care aveti. Eu am pus in una de tarta, dar putin mai inalta) cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam pe mijlocul tavii putin din compozitia alba, apoi peste de cacao, iar alba,i ar de cacao, pana terminam cele doua compozitii (sau punem pe cea alba toata, deasupra cea de cacao si o amestecati putin cu o furculita).
Deasupra punem visinele fara samburi.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana ce blatul este copt (cam 25-30 de minute cel mult).
Crema:
Amestecam 75 gr de zahar cu 50 gr faina, iar peste punem cele 500 ml lapte rece (dar fiert inainte, eu asa am facut).
Adaugam si zaharul vanilat.
Se pune intr-o cratita, cu fund mai gros, toata compozitia si o punem pe foc.
O lasam pana se ingroasa ca o budinca, timp in care invartim mai mereu in ea apoi o lasam sa se raceasca, dar o acoperim cu folie.
Untul il mixam cu restul de zahar, cu zeama de lamaie si coaja de lamaie rasa.
Il incorporam in crema fiarta si rece, cu o lingura.
Dupa ce blatul s-a racit taiem un capac din el.
Punem crema peste blat, iar deasupra acoperim cu capacul taiat din blat.
Glazura:
Punem ciocolata la topit, apoi adaugam untul, apa si zaharul.
Lasam putin pe foc, pana capata consistenta unei smantani subtiri.
Turnam glazura fierbinte deasupra, o nivelam si o lasam sa se raceasca (e bine ca dupa ce se raceste glazura sa o dati putin la frigider).

Visinata

Ingrediente:
  • visine
  • zahar
  • alcool de 95 de grade
Mod de preparare:
Visinele le indepartam coditele si le spalam bine.
Le punem la scurs pe o sita.
Intr-un borcan mare de sticla (eu am pus in unul de 5 kg) incepem sa asezam visinele.
Punem un rand de visine (visinele sa le striviti putin, ca iese mai mult sirop), unul de zahar, iar visine, iar zahar, iar ultimul strat trebuie sa fie neaparat de zahar.
Tineti borcanul in bucatarie.
Amestecati in borcan zilnic, cam de 2-3 ori pe zi pana ce zaharul se topeste. In 2-3 zile ar trebui sa se topeasca.
Dupa ce s-a topit zaharul, peste visine, punem alcool (faceti visinata cat de tare doriti).
De acum dam visinata intr-un loc rece.
O lasam vreo 3-4 zile la macerat, apoi strecuram visinata, iar visinele le aruncam.
Visinata o punem in sticle si o tinem la rece.

Pastai la borcane pentru iarna

Ingrediente:
  • pastai
  • sare mare
  • aspirine
Mod de preparare:
Pastaile le curatati capetele si le spalati bine.
Intr-o oala puneti niste apa la fiert, cu un praf de sare mare.
Cand apa incepe sa fiarba puneti pastaile si le dati cateva clocote (nu le fierbeti prea tare ca sa devina moi, ci trebuie sa fie aldente).
Le scoateti cu o paleta intr-un bol.
Spalati borcanele cu apa fierbinte si le puneti la scurs cu gura in jos pe un prosop curat.
Asezati pastaile calde in borcane.
Acum pregatiti saramura:
La 1 litru de apa rece puneti o lingura potrivita spre rasa, de sare.
Invartiti pana ce sarea este topita.
Turnati apa sarata peste pastai, sa acopere bine pastaile, iar deasupra fiecarui borcan adaugati cate o aspirina pisata.
Infiletati bine borcanele si le inveliti in hartie fiecare.
Le asezati intr-o oala si puneti apa rece, cat sa cuprinda cam pe 3 sferturi borcanele.
Le acoperiti cu un prosop curat de bucatarie, apoi puneti oala pe flacara aragazului si sterilizati pastaile cam 20-25 de minute (20-25 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa din oala).
Cand sunt gata le scoateti din oala, le inveliti fierbinti intr-o patura, iar dupa ce s-au racit, le pastrati intr-un loc racoros.


Copanele cu orez si legume de sezon

Ingrediente:
  • 4 copanele de pui
  • 200 gr orez
  • 3 rosii
  • 1 morcov
  • 1-2 cepe verzi
  • jumatate de ardei rosu
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 3 linguri ulei
  • 3-4 cani supa de legume
Mod de preparare:
Copanelele le spalam bine.
Rosiile le decojim si le taiem cubulete.
Morcovul il radem de coaja, apoi il maruntim.
Ceapa o curatam, o spalam bine si o tocam marunt.
Indepartam semintele de la ardei, apoi il taiem cuburi.
Intr-o oala de vreo 4-5 litri, punem uleiul la incins.
Punem copanelele si le lasam sa se rumeneasca cate 1 minut pe fiecare parte, cat sa iese sangele din ele.
Punem 2 cani si jumatate de supa peste ele.
Cand incepe sa fiarba adaugam si legumele taiate.
Lasam la foc potrivit si acoperim cu un capac.
Spalam orezul in 2-3 ape caldute.
Dupa ce copanelele au fiert cam 15-20 de minute, adaugam orezul.
Lasam totul sa fiarba la foc potrivit si invartim bine pentru a nu se prinde orezul de fundul oalei.
Daca mai este nevoie de supa (apa) mai adaugati, dar fierbinte, pentru a nu stopa fierberea mancarii.
Cand este aproape fiarta mancarea, o condimentam cu sare si piper dupa gust.
Mai dam cateva clocote si inchidem ochiul aragazului.
Deasupra presaram marar si patrunjel verde tocat.
Acoperim oala cu capac, ca sa ia mancarea aroma de la verdeata.
Pofta buna!

Cartofi noi cu cascaval la cuptor

Ingrediente:
  • 6-7 cartofi noi mai mari
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 150 gr cascaval
  • 1 lingura cu unt
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Cartofii ii spala si le radem coaja.
Ii taiem cuburi mai mari.
iIi punem intr-o oala cu apa la fiert si cu un strop de sare, 15 minute.
Dupa acest timp de fierbere ii scurgem bine de apa.
Luam o tava de cuptor si asezam hartie de copt in ea.
Punem cartofii in tava si ii condimentam cu putina sare, piper si boia de ardei dulce.
Peste cartofi punem cubulete mici de unt.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il presaram peste cartofi.
Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita tot cam 15-20 de minute.
Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii asezam pe un platoru si ii presaram cu patrunjel verde.
Ii servim simpli sau pot fi si garnitura la o bucatica de carne.
Pofta buna!!!

Prajitura cu branza si visine

Ingrediente:
Blat:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 130 gr unt
  • 200 gr faina
  • 650 gr visine fara samburi
Umplutura de branza:
  • 900 gr branza de vaci
  • 5 linguri zahar
  • 1 esenta rom
  • 6 galbenusuri
  • 2 linguri faina alba
Jeleu de visine:
  • 1 mana visine fara samburi
  • 3 linguri zahar
  • 4 foi de gelatina (cam 6, 7 grame)
Mod de preparare:
Visinele, dupa ce le scoatem samburii le punem la scurs pe o sita, iar dedesubt puneti o farfurioara unde sa se scurga sucul pentru ca veti folosi din el la jeleu.
Mixam ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Adaugam praful de copt si esenta de vanilie , apoi faina in ploaie.
La urma adaugam untul topit, dar nu cald, ci rece.
Umplutura de branza:
Branza o mixam cu zaharul, galbenusurile, esenta de rom, iar la urma punem faina.
Luam o tava dreptunghiulara, o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Punem blatul si il intindem cu o spatula.
Deasupra asezam visinele scurse de suc.

Peste visine punem branza si o intindem pe intreaga suprafata pentru a acoperi visinele.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam 45-50 minute, pana ce branza se rumeneste frumos, dar nu foarte tare.
O scoatem din cuptor cand este gata si o lasam sa se raceasca.

Jeleul:
Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece 10 minute.
Visinele le punem intr-o cratita cu zaharul si putin din sucul de visine (din cel scurs de visinele puse peste blat).
Punem pe foc,invartim continuu pana zaharul se topeste, apoi lasam sa dea 2-3 clocote.
Luam cratita de pe foc, adaugam gelatina hidratata si amestecam bine pana ce aceasta din urma se topeste si se omogenizeaza.
Lasam jeleul pana se raceste, apoi il punem peste prajitura.
Acoperim tava cu folie alimentara si o dam la frigider.
Lasam pana se intareste jeleul (asta daca nu vi-l absoarbe branza cum a fost la mine) apoi taiati si serviti.
Pofta buna!!!!

Dulceata de visine



Ingrediente:
  • 5 kg visine
  • 2 kg zahar
  •  o lamaie mare
Mod de preparare:
Visinele le spalam bine si le lasam sa se scurga de apa.
Le indepartam coditele si le scoatem samburii. 
Intr-o oala de tuci (sau una mai groasa) punem un rand de visine, unul de zahar, iar visine si iar zahar pana ce terminam si visinele si zaharul.
Le lasam asa cam 1 ora pentru a-si lasa sucul, timp in care mai invartim din cand in cand in oala, usor fara a zdrobi visinele. 
Punem oala pe aragaz, la foc mai mare la inceput, iar cand incepe sa clocoteasca, dam focul mai mic. 
Storcem zeama de lamaie, o adaugam in oala. 
La inceput invartim mai des pana ce zaharul se topeste pentru a nu se prinde de oala, apoi din cand in cand. 
Luam spuma ce se formeaza.

O lasam pe foc pana scade din zeama si se ingroasa putin.
Am pus putina dulceata pe o farfurie si am dat-o la frigider, am gustat-o rece si cand am considerat ca are consistenta dorita, am inchis aragazul.
Acum depinde si cat de groasa va doriti sa fie, sa fie mai spre dulceata sau mai spre gem.
Eu am ales sa fie dulceata si am fiert-o cam 3 ore, 3 ore jumatate. 
Borcanele le spalam  in momentul in care punem dulceata pe foc, cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos. Trebuie sa fie bine uscate. 
Punem dulceata fierbinte in borcane.
Le infiletam bine capacele si le acoperim cu o patura groasa.
A 2 a zi le etichetam si le punem la loc racoros pentru a se pastra bine pentru iarna.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 10 borcane de 370 ml.






Fileuri de muschi italienesti

Ingrediente:
  • 6 fileuri de muschi de porc
  • 2 linguri ulei de masline(merge si de floarea sorelui foarte bine)
  • sare
  • piper
  • un praf de boia de ardei iute
  • 2 catei usturoi
  • 1 rosie
  • busuioc
Pentru sos:
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura si jumatate faina alba
  • jumatate cana d elapte
  • 2 linguri smantana
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Fileurile le spalam bine si le tamponam cu niste servete de bucatarie.
Intr-un castronel amestecam uleiul de masline cu putina sare,piper si boia de ardei iute.
Amestecam bine,iar cu acest sosulet ungem fileurile pe ambele parti.
Luam o tava ,asezam niste hartie de copt in ea si punem fileurile unul langa altul.
Curatam usturoiul,il pisam si il distribuim peste carnita.
Rosia o spalam,ii curatam pielita , o taiem cubulete si o punem deasupra.
Adaugam si o canita de apa,acoperim tava cu staniol,pe care il gaurim din loc in loc.
Dam tava in cuptorul incins ,la o temperature potrivita cam 30 minute.
Apoi luam staniolul si mai lasam vreo 10 minute sa prinda o culoare mai aurie.

Sosul:

Intr-un ceaunel (sau o cratica mai groasa) punem untul la topit.
Adaugam faina si o amestecam energic.
Adaugam laptele si invatim continuu cu un tel pana ce faina se dizolva,si nu raman cocoloase.
Cand incepe sa fiarba condimentam cu sare si piper.
Lasam sa dea cateva clocote,timp in care invatim destul de des in sos,pana ce acesta devine destul de grosut.
Cand e gata inchidem focul,adaugam smantana si o incorporam bine cu telul.
Asezam pe o farfurie 2,3 fileuri,punem niste sos alb,apoi presaram busuioc(eu am presarat si niste patrunjel verde).

Compot de visine

Ingrediente:
  • visine
  • zahar (3 linguri la un borcan de 800 gr)

Mod de preparare:
Spalam borcanele bine cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos pe un prosop curat.
Visinele le spalam bine si le indepartam coditele.
Punem in borcane visine, cat sa fie pana la jumatate.
Masuram cantitatea de apa care ne trebuie pentru a umple toate borcanele si o punem intr-o oala.
Adaugam si zaharul necesar, 3 linguri la borcan.
Punem oala pe foc si invartim siropul pana ce zaharul se topeste. Acesta il repartizam in fiecare borcan.
Inchidem bine borcanele.
Le invelim in hartie si le asezam intr-o oala mai larga.
Punem apa rece cat sa acoperim borcanele pe 3 sferturi si deasupra punem  un prosop curat de bucatarie.
Le sterilizam la foc potrivit pana ce observam ca visinele incep sa se crape, cam 20-25 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa din oala.
Cand sunt gata le scoatem din oala, le stergem bine si le acoperim cu o patura pana a 2 a zi.
A 2 a zi le etichetam si le punem intr-un loc racoros.