sâmbătă, 4 aprilie 2020

Prajitura cu crema de portocale de post

Zilele trecute postase Simona niste poze cu o prajitura de post. Arata senzational si am rugat-o sa imi dea si mie reteta. Blatul este asemanator cu cel de negresa, foarte bun si umed, iar crema de portocale este senzationala. Nu pot descrie in cuvinte ce faina este prajitura! La ea se vede mai frumos crema, pentru ca a pus si frisca de post mixata, insa eu nu am gasit frisca de post si am facut-o simpla, dar tot este senzationala. Va recomand sa coaceti foile separat, pentru ca sunt foarte fragede si daca coaceti blatul intreg, riscati sa se faramiteze cand taiati foile. Simona spunea sa le insiropez, dar eu zic ca nu este nevoie deloc! Multumesc mult Simona pentru reteta, chiar am sa o pregatesc mereu in post, pentru ca este o prajitura care ne-a cucerit! 💗

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 2 cani apa minerala (cana de 200 ml)
  • 2 cani zahar
  • 1 cana ulei
  • 3 cani faina
  • 50 gr cacao
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • un praf de sare
Pentru crema de portocale:
  • 1 litru suc natural de portocale
  • 8 linguri pline cu gris
  • 1/2 cana zahar
  • 1-2 lingurite esente de portocale sau vanilie
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol amestecati apa minerala cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugati uleiul, sarea si esenta.
Faina cernuta o incorporati treptat, amestecati cu un tel.
Adaugati si cacaoa cernuta.
Puneti bicarbonatul si peste turnati zeama de lamaie, apoi amestecati totul.
Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Turnati prima parte de compozitie, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 15-17 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si coaceti si celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.
Crema de portocale:
Intr-o cratita puneti sucul de portocale, grisul si zaharul.
Amestecati bine cu un tel, puneti crema pe foc, focul sa fie la mic.
Amestecati continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Crema rece o mixati putin, impreuna cu esenta dorita, pana devine spumoasa.
In tava in care ati copt foile, puneti folie, hartie de copt si montati prajitura.
Asezati o foaie, jumatate din crema, nivelati, foaie, restul de crema, nivelati si ultima foaie.
Apasati usor cu mainile. 
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece pana a doua zi.
Se portioneaza, se decoreaza si se serveste.
Puteti sa ii faceti si o glazura de ciocolata, dar eu am preferat fara!
Pofta buna!