Ingrediente:
Pentru blat:
- 2 cani apa minerala (cana de 200 ml)
- 2 cani zahar
- 1 cana ulei
- 3 cani faina
- 50 gr cacao
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 lingurita bicarbonat
- 3 linguri zeama de lamaie
- un praf de sare
Pentru crema de portocale:
- 1 litru suc natural de portocale
- 8 linguri pline cu gris
- 1/2 cana zahar
- 1-2 lingurite esente de portocale sau vanilie
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol amestecati apa minerala cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugati uleiul, sarea si esenta.
Faina cernuta o incorporati treptat, amestecati cu un tel.
Adaugati si cacaoa cernuta.
Puneti bicarbonatul si peste turnati zeama de lamaie, apoi amestecati totul.
Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Turnati prima parte de compozitie, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 15-17 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si coaceti si celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.
Crema de portocale:
Intr-o cratita puneti sucul de portocale, grisul si zaharul.
Amestecati bine cu un tel, puneti crema pe foc, focul sa fie la mic.
Amestecati continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Crema rece o mixati putin, impreuna cu esenta dorita, pana devine spumoasa.
In tava in care ati copt foile, puneti folie, hartie de copt si montati prajitura.
Asezati o foaie, jumatate din crema, nivelati, foaie, restul de crema, nivelati si ultima foaie.
Apasati usor cu mainile.
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece pana a doua zi.
Se portioneaza, se decoreaza si se serveste.
Puteti sa ii faceti si o glazura de ciocolata, dar eu am preferat fara!
Pofta buna!