joi, 3 decembrie 2020

Cozonac cu smantana si nuca

 
De cativa ani, cand pregatesc cozonaci, folosesc reteta cozonacului fara framantare, pentru ca imi place mult cum iese si daca il infoliez se pastreaza foarte bine. Acum, am descoperit o noua reteta care a ajuns pe primul loc. Am primit un borcan de smantana de tara, din aia grasa, dar si groasa ca untul. Nu avea cine sa o manance, asa ca am zis sa pregatesc un desert cu ea. Si cum aveam pofta de o felie de cozonac cald (da, l-am taiat cat era cald, desi stiu ca nu se face asta 😀😀), am cautat o reteta de cozonac cu smantana si am dat de cea a Anytei (multumesc mult pentru reteta). A iesit minunat si dupa vreo 3 zile, timp in care l-am pastrat infoliat, mi s-a parut si mai grozav. Este o reteta ce merita pregatita!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 200 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 40 gr unt moale
  • 30 ml ulei
  • 200 gr smantana de tara groasa
  • 40 gr drojdie proaspata
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 100 gr zahar (150 daca preferati mai dulce)
  • 400 gr nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • fructe confiate
  • 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un vas puneti drojdia, o lingurita zahar, 4-5 linguri lapte cald si o lingura faina.
Le amestecati bine si lasati sa creasca 10-15 minute.
Intr-un bol cerneti faina, presarati un praf de sare.
Laptele caldut il amestecati cu zaharul.
Peste faina puneti drojdia crescuta, galbenusurile, vanilia si coaja de lamaie rasa. 
Amestecati cu o paleta.
Adaugati laptele treptat si framantati in acest timp.
Puneti smantana, o incorporati bine, apoi untul si uleiul.
Framantati pana sunt toate ingredientele incorporate, iar aluatul devine omogen si nelipicios.
Il acoperiti si il lasati sa dospeasca la loc cald, o ora, o ora si 20 de minute.
Umplutura o pregatiti dupa ce aluatul a dospit:
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, adaugati treptat zaharul si mixati pana obtineti o bezea.
Incorporati cacaoa cu o paleta, apoi nuca macinata, esenta de rom si vanilia.
Rasturnati aluatul pe masa de lucru, presarati putina faina.
Il impartiti in 4 bucati egale.
Intindeti prima bucata intr-un dreptunghi nu foarte subtire, puneti umplutura (umplutura incercati sa o impartiti in mod egal) si fructe uscate, apoi rulati cat mai strans.
La fel procedati cu toate bucatile de aluat.
Impletiti cate doua suluri, ca sa obtineti 2 cozonaci.
Ii asezati in tava, pe hartie de copt, ii acoperiti si ii lasati la dospit 20 de minute.
Incingeti cuptorul la 180 de grade.
Ungeti cozonacii crescuti cu ou batut, presarati putin mac (sau nu).
Ii introduceti in cuptorul incins, pentru 45-50 de minute.
Dupa 25 de minute, daca vi se pare ca sunt rumeniti, rupeti cate o bucata de hartie de copt, o mototoliti in maini si o treceti sub un jet de apa.
Le scurgeti si asezati cate o bucata deasupra fiecarui cozonac, astfel evitati sa se rumeneasca coaja prea tare.
Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor.
Ii lasati 5 minute sa se racoreasca, apoi ii scoateti din tavi si ii asezati pe un gratar.
Dupa ce s-au racit de tot, ii inveliti bine in folie, pentru a se pastra fragezi!
Sunt deliciosi! Pofta buna!