miercuri, 8 februarie 2012

Racituri de porc

Ingrediente:
  • 2 rasoale de porc afumate
  • 2 copite
  • 2 pulpe de pui (asta suplimentar, daca nu mancati de porc)
  • 1 radacina mica patrunjel
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • sare
  • piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 capatana usturoi
Mod de preparare:
Rasoalele de porc le spalati bine. Pulpele de pui le spalati si le parliti pe flacara, de puf.
Spalati bine si copitele.
Radacina de patrunjel o curatati, o spalati si o taiati bucati mai mari.
Morcovii ii curatati si ii spalati.
Cepele le curatati, le spalati si le taiati in patru, fiecare.
Intr-o oala mai mare puneti apa. Adaugati carnea de porc mai intai, rasoalele si copitele.
Cand incepe sa fiarba si se formeaza deasupra spuma, o luati.
De cate ori se formeaza spuma, de fiecare data o luati, chiar si surplusul de grasime (daca va plac mai grase, lasati grasimea.).
Adaugati toate legumele si foile de dafin rupte.
Dupa circa 2 ore si jumatate, puneti si pulpele de pui intregi. 
Lasati totul sa fiarba, la foc potrivit, pana carnea este desfacuta foarte bine de pe oase. 
Cam 4 ore dureaza, ca sa iese raciturile cum trebuie. Cand sunt fierte inchideti aragazul.
Usturoiul il curatati si il pisati .
Zeama o puneti in alta oala, dar mai intai o strecurati bine.
O condimentati cu sare, piper, puneti tot usturoiul pisat.
Lasati sa se racoreasca, pana este doar calduta zeama.

Carnea o desfaceti bucatele de pe oase si o asezati in castronele.

Tot ce este grasime o indepartati daca nu va place (eu am indepartat toata grasimea, ce vedeti alb este carnea de pui).
Puneti si rondele de morcov, apoi cu un polonic turnati zeama, care o treceti prin strecuratoare.
Le dati la rece pana a 2 a zi, apoi serviti.
 

O masa cu pastrav

Ingrediente:
  • 4 pastravi proaspeti
  • ulei
  • sare
  • malai
  • Pentru mujdei:
  • 1 capatana usturoi
  • sare
  • ulei
  • 1 lingurita maioneza de post (pentru ca era post in decembrie)
  • Pentru mamaliga:
  • malai
  • apa
  • sare
Mod de preparare:
Pastravii se curata,se spala si se sareaza. Se dau la frigider cam o ora,sa isi traga ei sarea.
Se ia o tigaie, se pune niste ulei la incins. 
Pastravii se tavalesc prin malai si se pun la prajit. 
Se prajesc la foc potrivit, pe ambele parti, pana sunt bine patrunsi.
Se scot pe un platou, pe care asezam mai intai niste servetele de bucatarie.
Pregatim mamaliga:
Punem niste apa la fiert intr-un ceaunel cu un strop de sare si 2 linguri faina de malai.
Cand incepe sa fiarba, punem malai in ploaie, invartim continuu pana avem mamaliga gata.
Mujdeiul:
Usturoiul se curata si se piseaza. Se freaca cu putina sare si ulei, pana obtinem o pasta. 
La urma adaugam si lingurita de maioneza .
Asezam toate la masa, langa o bere si va doresc pofta buna!

Oua umplute cu piept de pui

Ingrediente:
  • 10 oua
  • jumatate piept de pui
  • 3 castraveciori murati
  • 1 lingurita unt
  • sare
  • piper
  • ulei
  • 1 lingura mustar
  • zeama de lamaie
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalati, il taiati bucatele.
Il punem intr-o tigaita cu apa la fiert, cu putina sare si piper.
Noua oua le punem intr-o cratita cu apa si le punem la fiert.
Le lasam la fiert pana sunt tari. Dupa ce au fiert le trecem pe sub jetul de apa rece.
Le lasam la racorit si le decojim de coaja, apoi le taiem in doua si le scoatem galbenusurile.
Facem maioneza dintr-un galbenus tare, dat pe razatoarea cu ochiuri mici + 1 galbenus crud + o lingura musatar + ulei, care il punem treptat + putina zeama de lamaie mai la urma.
Pieptul de pui dupa ce a fiert, il scurgem de apa si il lasam sa sa racoresca iar dupa ce s-a racit, se taie bucatele foarte mici.
Acesta il frecam cu o lingurita unt.
Castraveciorii murati ii taiem bucatele mici, mici si ii amestecam cu pieptul tocat.
Mai adaugam si o lingura maioneza.

Cu acest amestec umplem jumatatile de albus.

Le asezam pe un platou si le ornam cu putina maioneza.
Pofta buna!

Pizza pe paine cu branza topita

Ingrediente:
  • 5 felii de paine
  • 4-5 felii pastrama
  • 2-3 ciuperci intregi,conservate
  • 2 triunghiuri branza topita
  • cascaval
  • 2-3 felii gogosar in otet
  • 5-6 masline
  • keiceap
Mod de preparare:
Pastramioara o taiem cubulete.
Ciupercile le spalam si le taiem bucatele mici.
Gogosarii ii tocam marunt.
Maslinele le taiem felioare.
Luam feliile de paine si le ungem cu branza topita.
Peste punem pastrama si ciupercile , apoi maslinele si gogosarii in otet.

La urma radem niste cascaval deasupra.

Punem feliile intr-o tava,tapetata cu hartie de copt.
Dam tava in cuptorul incins cam 10 minute.
Scoatem din cuptor,punem keiceap si servim.
Sunt foate delicioase,mai ales gogosarul in otet ii da o tenta acruta si gustoasa.
Pofta buna!!!

Saratele


Ingrediente:
  • 1 pumn branza de oaie sarata
  • 1 pachet unt
  • 1 praf de copt
  • 2 oua
  • faina cat cuprinde 
  • chimen
  • mac
Mod de preparare:
Branza o dam pe razatoarea cu ochiuri mici, sa nu ramana bulgarasi mari.
Adaugam untul (de la temperatura camerei) si o omogenizam cu branza.
Punem praful de copt, iar la urma faina treptat.
Framantam pana obtinem aluat omogen si usor de lucrat.
Pe masa de lucru, presaram niste faina, rupem bucati de aluat, intindem cate o foaie subtire si facem saratelele in ce forme dorim.
Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Batem ouale spuma .
Cu un penson ungem saratelele cu ou, apoi presaram mac si chimen.

Le dam in cuptorul incins, cat se usuca putin.
Apoi punem alta tava si tot asa pana terminam aluatul.



Alba ca zapada

Ingrediente:
Pentru 4 foi:
  • 4 oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 1 plic amoniac (7 gr)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 900 gr faina
  • 3 linguri zeama de lamaie
Crema:
  • 900 ml lapte
  • 12 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 280 gr unt de 80% grasime
  • zeama de la o lamaie potrivita
  • coaja de lamaie
  • 3 lingurite esenta de vanilie 
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Mai intai pregatim crema:
Intr-o cratita cu fundul mai gros punem laptele rece, faina si zaharul.
Amestecam bine pana faina este complet dizolvata.
Transferam cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecam continuu cu un tel pana crema se ingroasa ca o budinca.
Cand crema s-a ingrosat, o luam de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
Cand crema este rece, adaugam untul de la temperatura camerei, mixam pana este incorporat si nu mai mult, pentru ca riscati sa se taie.
Punem zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, vanilia si amestecam usor cu o paleta.

Foile:
Cat timp se raceste crema fiarta, noi pregatim foile:
Mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam uleiul, laptele si le omogenizam.
Punem esenta de vanilie si amoniacul stins cu zeama de lamaie.
La urma adaugam faina, treptat, framantam obtinem un aluat omogen si usor de modelat.

Il lasam 15 minute la odihnit, apoi il impartim in 4 bile.
Luam o tava mare de aragaz si punem hartie de copt pe dosul sau.
Intindem prima foaie pe alta hartie de copt, foaia de fie potrivit de subtire, apoi o punem pe hartia de pe dosul tavii.
O intepam cu furculita din loc in loc, o dam in cuptorul incins 10-12 minute, pana devine putin aurie.
La fel procedam si cu celelalte 3 foi.

Lasa foile sa se raceasca.
Impartim crema in 3 boluri in mod egal.
Punem prima foaie intr-o tava, prima parte de crema si o nivelam.

Asezam iar foaie, crema, foaie, crema si ultima foaie.
Invelim prajitura in folie alimentara, asezam un fund de lemn deasupra si ceva greutati peste.
O dam la frigider peste noapte, iar a doua zi este numai buna de portionat.
O pudram cu zahar si servim
Sa aveti pofta!






Raffaello

Ingrediente:
  • 300-350 gr lapte praf
  • zeama de la o lamaie mare
  • o lingurita coaja de lamaie rasa
  • 150 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 100 gr nuca cocos + nuca de cocos pentru tavalit
  • alune
Mod de preparare:
Untul impreuna cu zaharul se pune pe foc, pana ce se topeste zaharul.
Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si coaja de lamaie.
Dupa care punem 100 gr nuca de cocos, iar la urma laptele praf treptat.
Invartim bine ca sa nu se faca cocoloase.
Lasam sa se raceasca putin compozitia.
Incepem sa formam bilute, in mijlocul carora punem cate o aluna.
La urma le tavalim prin cocos.
Sursa de inspiratie 

Rulada cu nutella si crema cu frisca

Ingrediente:
Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 6-7 linguri faina
Crema:
  • 3 linguri crema de la umplutura de nuci   (Vezi reteta aici)
  • 120 ml frisca
  • 150 gr nutella
  • ciocolata alba si neagra
Mod de preparare:
Blatul:
Batem ouale spuma cu zaharul, adaugam uleiul si praful de copt, iar la urma punem esenta si faina.
Amestecam bine.
Luam o tava mai intinsa de aragaz, o ungem cu putina margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Turnam compozitia,o imprastiem peste tot si o dam la cuptor circa 15 minute.
Cand e gata,il scoatem si il rulam fierbinte cu tot cu hartie de copt.
Il lasam sa se raceasca.

Crema:
Frisca o mixam spuma.
Crema de nuci o amestecam usor cu frisca batuta.
Cand blatul este racit,il desfacem ,il ungem cu un strat generos de nutella, apoi asezam crema.

Rulam bine si il lasam asa vreo ora.
La urma topim ciocolata alba,iar in alt vas ciocolata neagra si stopim rulada.

O lasam sa se intareasca si se poate servi.
Pofta buna!!!

Nuci umplute

Nucile umplute le ador inca din copilarie, sunt prajiturile preferate in perioada sarbatorilor de iarna. Nu le-am mai facut de mult timp si am zis ca este cazul sa ne mai "infruptam" putin din ele. Insa sa va spun ceva: cand o sa faceti o sa vedeti ca tot stati pe langa bol si mancati, cel putin mie asa mi se intampla mereu 😄😄😄...

Ingrediente:
Aluat:
  • 300 gr untura
  • 5 linguri otet
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 900-950 gr faina (eu am folosit de tara)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 pliculet amoniac (7gr)
  • 3 linguri zeama de lamaie
Umplutura:
  • 600 ml lapte
  • 5 linguri  faina
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 100 gr unt
  • 200 gr nuca macinata
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam untura si uleiul.
Punem otetul, amoniacul stins cu zeama de lamaie, esenta si coaja rasa de lamaie.
Omogenizam bine, iar la urma punem faina, treptat, pana iese un aluat usor de modelat si nelipicos. Framantam cu mana aluatul.

 
Rupem bucatele din aluat si formam bilute.
Forma de nuci o ungem bine cu ulei, o asezam pe aragaz si o incingem.
Punem bilute de aluat in forma, presam putin si le lasam cateva secunde pana la 1 minut pe foc, pana sunt coapte. Focul sa fie spre mic.
Procedam astfel pana terminam aluatul.

Le lasam apoi sa se raceasca, dupa care le curatam marginile (acolo unde este nevoie).
Umplutura:
Punem 400 ml de lapte la fiert.
Restul de 200 ml il amestecam cu zaharul si faina bine de tot, sa nu aiba cocoloase.
Cand laptele incepe sa fiarba, adaugam amestecul cu faina.
Punem pe foc si invartim continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Tragem crema de pe foc, adaugam cacaoa, o incorporam bine, apoi o lasam sa se racesca.
Cand este rece, incorporam untul moale.
Amestecam bine cu o paleta, punem esenta de rom.
La urma incorporam si nuca macinata.

Daca doriti puteti sa mai adaugati din marginile pe care le curati de la nuci, dar macinate. Eu am avut consistenta dorita la crema si nu a mai fost nevoie.
Umplem nucile cu crema, unim cate doua jumatati apoi le dam prin zahar pudra.
Sa aveti pofta!





Salata de ghebe

Ingrediente:
  • 1 castron de ghebe fierte
  • 2 castraveti murati
  • 1 borcanel mic maioneza de post
  • sare
  • piper
  • optional 2 catei de usturoi
Mod de preparare:
Ghebele fierte le lasati la scurs si la racorit.
Le tocati cu un cutit ,potrivite ca marime ,nici prea marunt dar nici foarte mari.
Castraveciorii le taiati capetele si ii taiati cubulete.
Amestecati buretii cu castraveciorii .
 Puneti maioneza dupa gust.
Condimentati cu sare si piper.
Asezati salata in boluri si ornati dupa preferinte.
O dati la frigider si  pofta buna!!!

Cod cu malai

Ingrediente:
  • 2 pesti cod
  • sare
  • faina de porumb
  • 1 lingura faina alba
  • ulei pentru prajit
  • o capatana usturoi
Mod de preparare:
Pestele il curatam bine, il spalam si il portionam.
Il tamponam cu servetele de surplusul de apa.
Il saram putin si il lasam la frigider vreo jumatate de ora sa traga din sare.
Intr-un castron punem niste faina de malai dar si o lingura faina alba si le amestecam.
Punem intr-o tigaie ulei la incins, dam bucatile de cod prin amestecul de faina si il prajim.
Il scoatem pe niste servetele de bucatarie, asezate pe un platou.
Pregatim mujdeiul:
Usturoiul il curatam si il pisam.
Il frecam pasta cu putina sare, ulei, iar mai spre final adaugam si cate linguri de apa.
Servim pestele cu mamaliga calda si mujdei! Ce deliciu!
Pofta buna!!

Bors de peste manastiresc

Ingrediente:
  • 2-3 capuri de peste
  • 1 conserva de peste in sos tomat
  • jumatate ardei rosu
  •  jumatate ardei galben
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • patrunjel verde
  • 100 gr orez
  • o mana masline
  • sare
  • piper
  • bors pentru acrit
Mod de preparare:
Mai intai pregatim legumele: ardeiul rosu si galben il spalam si il taiem cubulete.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam.
Morcovul il radem, il spalam si il taiem feliute subtiri.
Pastarnacul il curatam, il spalam si il taiem patratele mici.
Spalam capurile de peste foarte bine.
Intr-o oala punem apa pe 3 sferturi, punem capurile de peste si dam drumul la aragaz.
Dupa ce a dat 3-4 clocote adaugam legumele si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Orezul il spalam in mai multe ape.
Dupa ce legumele au fiert mai bine de jumatate adaugam orezul.
Cand orezul este aproape fiert punem conserva.
Condimentam cu sare si piper, apoi punem maslinele si bors dupa gust.
Mai lasam sa dea cateva clocote ciorba, presaram patrunjel verde deasupra si servim.
La urma scoatem capurile de peste si le aruncam.
Pofta buna!!!.

Cozonac cu nuca de post

Ingrediente:
Aluat:
  • 3 linguri margarina
  • 200 gr zahar
  • 1 cana si 1/2 apa minerala
  • coaja de portocala 
  • 1 cub drojdie (25 gr)
  • 1 esenta vanilie
  • 1 strop colorant galben
  • 1 kg si 100 gr faina
Umplutura:
  • 1 castron plin cu miez de nuca
  • 1 esenta rom
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • lapte de soia pentru inmuiat
  • 2 linguri cacao
  • 5-6 linguri zahar pudra
Sirop:
  • 1 lingura zahar
  • jumatate cana apa
Mod de preparare:
Aluatul:
Mixam margarina (care sa fie la temperatura camerei) cu zaharul pana ce acesta se topeste apoi adaugam apa minerala.
Punem drojdia, pe care o frecam inainte cu o lingurita zahar, coaja de portocala, esenta si colorantul.
Le omogenizam bine apoi incepem sa adaugam faina treptat, pana ce aluatul devine nelipicios si elastic.
Dupa ce l-am framantat bine il lasam la dospit la loc cald si acoperit.
Umplutura:
Dam miezul de nuca pe masina.
Apoi il amestecam cu esenta, zaharul vanilat, cacaoa, zaharul pudra iar la urma lapte de soia, atat cat este necesar, pana cand nuca este inmuiata suficient.
Presaram pe masa de lucru niste faina.
Rupem o bucata de aluat, il intindem cu sucitorul, il ungem cu crema apoi il rulam.

Cele 2 tavi de cozonac le ungem cu putin ulei si le punem hartie de copt.
Asezam cozonacii rulati in tavi, ii mai lasam 15 minute la crescut.

Siropul:
Punem o lingura de zahar la caramelizat si il stingem cu apa.
Il lasam pe foc pana se topeste zaharul, apoi il dam deoparte.
Ungem cozonacii bine cu acest sirop si ii dam la cuptor,dar sa fie preincalzit.
Ii lasam la foc potrivit pana ce sunt copti.
Cand sunt gata, ii scoatem si ii lasam sa se racoreasca.
Pofta buna!!


Chiftelute de ghebe

Ingrediente:
  • 2 borcane de ghebe (800 gr fiecare) in sare
  • 2 cartofi
  • 2 felii de paine
  • 1 ceapa
  • 5 catei de usturoi
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri faina
  • ulei
Mod de preparare:
Buretii ii punem de seara in apa rece la desarat.
A 2 a zi ii scurgem de apa in care au stat, ii punem intr-o oala tot cu apa si ii clocotim circa 20 de minute, apoi ii scurgem si ii lasam intr-o strecuratoare. 
Ghebele fierte si reci le dam prin masina de tocat carne.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Painea o inmuiem in putina apa si o dam pe masina de tocat.
Ceapa o curatam, o spalam si o dam pe razatoarea mica.
Usturoiul il curatam, il spalam si il pisam.
Mararul si patrunjelul il spalam, indepartam cozile si le tocam marunte.
Intr-un bol adaugam toate ingredientele de mai sus maruntite si condimentam cu sare si piper.
Adaugam si faina ca sa aiba cu ce se lega compozitia.
Intr-o tigaie punem ulei la incins.
Cand s-a incins ne udam mainile cu apa, modelam chifetelele si le  prajim pe ambele parti.

Le scoatem pe multe servetele de bucatarie (pentru ca aceste chiftele trag cam mult ulei).
Cand le terminam le transferam din farfuria in care le-am scos, in alta farfurie tot cu servetele.
Pofta buna!

Marinata de peste (macrou)

Ingrediente:
  • 2 pesti macrou potriviti
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mare
  • 2 linguri suc de rosii de casa
  • 50-60 ml ulei
  • 150 ml otet
  • 450-500 ml apa
  • sare
  • piper macinat
  • piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita rasa cimbru uscat (optional, doar daca va place)
Mod de preparare:
Pestele il curatati de solzi, mate, cap si toate cele.
Il spalati bine si il taiati bucati potrivite.
    Il presarati cu sare si piper.
    Ceapa curatata o taiati pe jumatate, apoi solzisori.
    Morcovul decojit il taiati rondele.
    Intr-o cratita puneti bucati de peste, morcov si ceapa, asa mai in straturi.
    Presarati sare, boabe de piper, puneti foile de dafin, cimbru uscat si sucul de rosii.
    Intr-un vas amestecati apa cu otetul si uleiul.
    Turnati amestecul de lichide in oala cu peste, miscati putin de oala.
    Puneti totul pe foc, focul sa fie potrivit, iar oala o acoperiti cu un capac.
    Lasati sa fiarba 35-45 de minute, dar mai amestecati din cand in cand, usor, sa nu rupeti bucatile de pestele.
    Cand este gata, trageti cratita de pe foc, o lasati circa o ora sa se odihneasca apoi serviti.
    Ai mei o servesc de obicei a doua zi.
    Sa aveti pofta!
    PS: Cred ca se poate face si cu alt peste, dar noi nu am facut doar cu macrou.