luni, 17 noiembrie 2025

Somon cu lamaie

 

Am vazut aceasta reteta acum ceva timp la chef Hadad si am zis ca am sa o pregatesc alor mei cu prima ocazie. Asa ca, atunci cand am gasit somon in promotie, am cumparat si am si facut reteta. A iesit o bunatate, au mancat ai mei de s-au lins pe degete. Este chiar o reteta usoara si un mod fain de a pregati somonul, tinand cont ca este un peste destul de gras. Practic e o gatire la aburi. Dar foarte gustos iese! Fiind multe zile cu dezlegare la peste in acest post, m-am gandit ca va poate fi de folos aceasta reteta. Sper sa va placa!

Ingrediente:
  • 600 gr file de somon
  • 1 ceapa potrivita
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 1 lamaie
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • turmeric
  • 1 lingurita miere
  • 2 linguri ulei de masline
  • fulgi de chilli (sau putin ardei iute)
  • 400 ml apa calda

Mod de preparare:
Ceapa curatata o taiati solzisori.
Ardeiul rosul il curatati de cotor si seminte, il taiati fasii pe lung.
Usturoiul curatat il tocati marunt.
Somonul il taiati bucati potrivite.
Intr-o tigaie incingeti uleiul de masline. Sa folositi o tigaie mai adanca de preferat.
Dati focul potrivit la aragaz, adaugati ceapa si putin cimbru uscat.
Sotati 2-3 minute, adaugati usturoiul pentru 1 minut.
Puneti ardeii, fulgii de chilli, turmericul si mierea. Daca nu mancati deloc picant, renuntati la fulgii de chilli.
Amestecati bine de tot, sotati cam 2-3 minute.

Turnati 400 ml apa calda, presarati sare si piper.
Lamaia o decojiti de coaja pana ajungeti la pulpa, o taiati felii pe rotund, indepartati samburii.
Adaugati si feliile de lamaie in tigaie, amestecati bine.

Asezati bucatile de somon cu pielea in jos, le presarati cu sare.
Miscati putin tigaia, apoi acoperiti preparatul cu hartie de copt asezand-o direct pe peste, bagand marginile in interior, iar pe tigaie puneti staniol.
Lasati 5 minute la foc mare, apoi reduceti la foc mic si mai lasati 35 de minute.

Dati tigaia cu somon deoparte, indepartati staniolul, hartia si puneti cate o portie generoasa in farfurii.
Sa aveti pofta!