miercuri, 31 august 2022

Tarta rustica cu rosii si cascaval

 
Reteta verii la mine? Clar aceasta tarta cu rosii, pe care am pregatit-o de N ori, pentru ca m-am bucurat de rosii delicioase din gradina bunicii. Din abundenta de rosii de anul acesta am pregatit tarte in fel si chip, care bineinteles contineau rosii, iar aceasta a fost cea care ne-a incantat tare mult. O serveam rece, dimineata (desi merge servita oricand), cu un pahar de iaurt si simteam cum efectiv ma rasfat. 

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 150 gr unt
  • 1 ou batut
  • 230 gr faina
  • 3 linguri apa rece
  • sare
Pentru umplutura:
  • 100 gr crema de branza
  • 1 lingura parmezan ras
  • 100 gr cascaval
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • rosii de diferite marimi si culori
  • oregano 
  • susan
  • 1 galbenus cu 2 linguri lapte pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Taiati untul rece cuburi, il puneti intr-un bol.
Adaugati oul batut, jumatate din faina si sare.
Incepeti si framantati.
Puneti restul de faina, framantati, iar la final adaugati apa rece.
O sa obtineti o bila de aluat omogena.
O inveliti in folie, o dati la rece 30 de minute.
Umplutura:
Rosiile spalate le taiati in felii pe rotund, iar cele cherry pe jumatate.
Le asezati pe servetele, pentru a absorbi din zeama.
Patrunjelul verde il tocati marunt.
Cascavalul il dati pe razatoarea mare.
Scoateti aluatul de la rece si pe o bucata de hartie de copt, il intindeti intr-o foaie nu foarte subtire, dreptunghiulara.
O ungeti cu crema de branza, marginile le lasati putin libere.
Presarati patrunjelul verde, parmezanul, apoi cascavalul.
Asezati feliile de rosii peste si presarati oregano.
Marginea libera o aduceti spre interior, putin peste rosii. 
Amestecati galbenusul cu laptele, ungeti marginea tartei si presarati susan.

O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade pentru 20 de minute, apoi inca 15 minute cu ventilatie.
O scoateti din cuptor cand este gata, o lasati putin la racorit si serviti.
Pofta buna!