marți, 12 martie 2024

Spanakopita, placinta sarata cu spanac si branza


 A venit primavara, a inceput sezonul verdeturilor si ne bucuram de ele. Eu nu mananc spanac, urzici, leurda, insa ai mei da si profit sa le pregatesc lor diverse bunatati cu ele, macar ei sa beneficieze de vitaminele ce le ofera toate aceste verdeturi. Aceasta placinta este simpla, se face rapid, se poate servi calda, rece, cu ceva alaturi, in functie de preferintele fiecaruia. Daca sunteti fani spanac, o sa fiti foarte incantati de reteta!

Ingrediente:

  • 3 cepe verzi
  • 1 catel de usturoi ( sau 3-4 bucati de usturoi verde)
  • 450 gr spanac tocat
  • 4 oua
  • 300 gr feta (sau telemea)
  • 400 gr foi proaspete de placinta
  • 5-6 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Ceapa verde o taiati rondele, iar usturoiul il zdrobiti.
Intr-o tigaie puneti o lingura de ulei, transferati totul pe foc.
Puneti ceapa verde cu usturoiul, le sotati la foc mic 1-2 minute, apoi adaugati spanacul.
Spanacul folosit de mine era decongelat, dar daca nu are deloc zeama al vostru, puneti putina apa calda.
Presarati sare si piper, lasati sa scada la foc potrivit, sa nu mai ramana deloc lichid, apoi il dati deoparte.
Il lasati vreo 20 de minute la racorit.
Intr-un bol bateti spuma ouale cu sare si piper (atentie la cantitatea de sare, pentru ca branza este sarata).
Branza feta, o dati pe razatoarea mare, o amestecati cu ouale.
Adaugati spanacul racorit, amestecati si obtineti umplutura pentru placinta.
Puneti hartie de copt intr-o tava de 24/37 cm.
Asezati jumatate din foile de placinte, unse cu pensonul cu ulei intre ele.
Turnati umplutura si o nivelati.
Asezati restul de foi de placinte si la fel, nu uitati sa le ungeti cu ulei pe fiecare, doar cea de deasupra nu o ungeti.
Marginile de foi le puteti indeparta, eu le-am lasat asa. 
Bateti spuma un ou si cu un penson ungeti bine deasupra.

Introduceti placinta in cuptorul incins la 180 de grade pentru 20 de minute, apoi inca 10-15 minute la 160 de grade.
Cand este frumos rumenita, scoateti placinta din cuptor.
O lasati putin sa se racoreasca, apoi puteti portiona si servi.

Daca o taiati fierbinte se va mai sfarama, dar daca pofta e mare, e bine si asa.
Pofta buna!