duminică, 5 august 2018

Prajitura cu ciocolata si crema de caise

Am cumparat niste caise dulci si foarte aromate! Pe langa faptul ca am mancat multe asa, m-am gandit si la o prajitura delicioasa, bineinteles cu crema, ca asteptam musafiri la masa! Nu va pot explica in cuvinte ce nebunie a iesit! Blatul cu ciocolata, crema de caise acrisoara si din belsug, iar intre, cateva piscoturi trecute prin sirop de vanilie. Va imaginati deja ca este super, mega delicioasa?

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 60 gr unt moale
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 100 ml lapte
  • 13 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Crema de caise:
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 5 linguri amidon
  • 50 gr ciocolata alba
  • 400 gr mascarpone
  • 2 lingurite vanilie
  • 700 gr caise (bine coapte + 3 linguri zahar + 3 linguri amidon)
  • 3 foi de gelatina
In plus:
  • piscoturi 
  • sirop de vanilie (pregatit din apa + zahar pudra + vanilie)
  • decoratiuni din ciocolata
Mod de preparare:
Blatul:
Ciocolata o topiti pe baie de aburi.
Separati ouale.
Mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Incorporati untul moale, mixati, apoi ciocolata topita.
Adaugati lapte si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati in compozitia de mai sus.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le incorporati in compozitia de ciocolata, amestecati usor cu o paleta.

Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Turnati compozitia de blat, o nivelati, introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade.
Il lasati 20-25 de minute, pana este bine copt. Faceti testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.

Crema de caise:
Spalati caisele, le scoateti samburii.
Le puneti intr-o cratita cu zaharul si le lasati circa 5 minute pe foc.
Le dati deoparte, le lasati 10-15 minute sa se racoreasca.
Le puneti in blender si le faceti piure.
Adaugati amidonul peste piureul de caise, rasturnati totul intr-o cratita si puneti iarasi pe foc.
Amestecati continuu pana amestecul se ingroasa.
Il dati deoparte cand este gata, il acoperiti cu folie si il lasati sa se raceasca.
Laptele il amestecati cu zaharul si amidonul intr-o cratita.
Le transferati pe foc, amestecati continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, luati budinca de pe foc, puneti ciocolata alba, invartiti pana este bine incorporata.
O acoperiti si o lasati sa se raceasca.
Budinca rece o mixati impreuna cu mascarponele si vanilia.
Adaugati crema rece de caise, mixati bine.
Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece, 6-7 minute.
O scurgeti de apa, o topiti pe baie de aburi.
O incorporati in crema obtinuta mai sus, in fir subtire, dar amestecati foarte repede.

Tapetati o tava cu hartie de copt, puneti blatul rece.
Il insiropati cu sirop de vanilie, puneti cam jumatate din crema si o nivelati.
Treceti piscoturile prin sirop de vanilie, nu foarte mult, le asezati unul langa altul.
Puneti restul de crema, o nivelati. 

Dati prajitura la rece peste noapte.
A doua zi presarati ornamente de ciocolata, o portionati si serviti.
Sa aveti pofta!