Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri indulcitor pulbere (sau 5 linguri zahar)
- 4 linguri ulei
- 3 linguri zeama de lamaie
- 5 linguri faina
- 1 lingurita vanilie
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita praf de copt
Pentru crema de ciocolata neagra:
- 150 gr ciocolata neagra cu indulcitor (sau cu zahar)
- 50 ml smantana pentru frisca
- 250 gr mascarpone
- 2 lingurite vanilie
Pentru crema de fructe de padure:
- 150 gr ciocolata alba cu indulcitor (sau cu zahar)
- 50 ml smantana pentru frisca
- 250 gr mascarpone
- 250 gr fructe de padure
- 1 lingura indulcitor pulbere (sau 1 lingura zahar)
- 1 lingura amidon
In plus:
- 5 linguri pline dulceata de zmeura cu visine cu indulcitor
- 250 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri indulcitor pudra (sau 2 linguri zahar pudra)
- 1 lingurita vanilie
- sirop de vanilie (apa + indulcitor + vanilie)
- mure
- frunze de menta
- banuti de ciocolata fara zahar
- bucatele de zmeura
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, mixati albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul si mixati pana bezeaua este ferma.
Adaugati galbenusurile, mixati, apoi uleiul, vanilia, zeama si coaja de lamaie.
Cerneti faina, o incorporati impreuna cu praful de copt, amestecati usor cu o paleta.
Impartiti compozitia in doua boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, turnati prima parte de compozitie, o nivelati.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
O scoateti din cuptor cand este gata si coaceti a doua foaie.
Le lasati sa se raceasca.
Puteti opta si sa coaceti blatul intreg si apoi sa il taiati.
Crema de ciocolata neagra:
Puneti ciocolata neagra cu smantana intr-un vas de inox, o topiti pe baie de aburi.
O dati deoparte si o lasati 5 minute la racorit.
Mixati mascarponele, apoi adaugati ciocolata topita si mixati pana obtineti o crema spumoasa, dar nu mixati prea mult sa nu se taie.
Crema de fructe de padure:
Fructele de padure (decongelate) le amestecati intr-o cratita cu indulcitorul si amidonul.
Le transferati pe foc, amestecati continuu pana se ingroasa, apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca.
Topiti ciocolata alba cu smantana pe baie de aburi, o lasati 5 minute la racorit.
Mixati mascarponele, apoi adaugati ciocolata topita si mixati usor.
Adaugati amestecul de fructe de padure rece, mixati pana sunt incorporate.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Il insiropati putin, apoi ungeti blatul cu gem.
Adaugati crema de ciocolata neagra, o nivelati. Ar trebui sa dati acum tortul 30 de minute la frigider, dar eu am trecut peste aceasta etapa.
Puneti crema de fructe de padue, o nivelati usor, apoi a doua foaie de blat pe care o insiropati.
Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Smantana rece o mixati pana incepe sa prinda putin volum, adaugati indulcitorul pudra, vanilia si mixati pana devine spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca.
Eu am ales sa il ornez cu mure congelata, banuti de ciocolata, menta, bucatele de zmeura si putin sclipici comestibil, iar din frisca am facut cateva moate.
Sa aveti pofta!