luni, 6 iunie 2022

Tort Fraisier

 
Tortul Fraisier este un tort ce apartine cofetariilor frantuzesti! Un tort minunat, cu un pandispan aerat, o crema mousseline, capsuni si martipan deasupra (eu am renuntat la martipan si am pus frisca si capsuni). Eu care nu sunt o mare mancatoare de torturi, aceasta mi-a placut la nebunie, are combinatia perfecta pentru mine. Este bine ca atunci cand puneti frisca pe el, sa nu fie cald in bucatarie, la mine a fost cald si efectiv mi se scurgea din pos cand am pus mana pe ea, desi era ferma dupa ce am mixat-o. Sper sa il mai pregatesc in acest sezon, pentru ca a intrat in preferintele mele si poate reusesc sa ii fac si poze mai frumoase! 😀 Trebuie sa il incercati si voi! 

Ingrediente pentru blat de 23 cm:

  • 6 oua
  • 6 linguri indulcitor pulbere (sau 6 linguri zahar)
  • 60 gr unt topit
  • 4 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
  • 9 linguri faina
Pentru crema de vanilie (mousseline):
  • 600 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 8 linguri indulcitor pulbere (sau 8 linguri zahar)
  • 5 linguri amidon
  • 2 lingurite vanilie
  • 5-6 gr gelatina
  • 200 ml frisca + 1 lingura indulcitor pudra cu vanilie (sau o lingura zahar pudra)
In plus:
  • 700-800 gr capsuni
  • 200 ml frisca
  • 2 linguri indulcitor pudra cu vanilie (sau 2 linguri zahar pudra)
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati spuma albusurile cu un praf de sare, adaugati indulcitorul si mixati pana obtineti o bezea ferma.
Adaugati galbenusurile, untul topit si rece, laptele, uleiul si amestecati usor cu o paleta.
Cerneti faina cu praful de copt, le incorporati treptat cu o paleta. 
La final puneti vanilia.
Impartiti compozitia in doua boluri in mod egal.
Ungeti cu ulei o tava de 25 cm, puneti prima parte de compozitie, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor.
Procedati la fel cu a doua foaie.
Le lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie (mousseline):
Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu indulcitorul.
Adaugati laptele treptat, amestecati bine, apoi puneti amidonul si amestecati pana este dizolvat.
Transferati cratita pe foc mic, invartiti continuu pana crema se ingroasa.
O luati de pe foc, o acoperiti cu o folie, o lasati sa se raceasca.
Hidratati gelatina in 2-3 linguri de apa rece.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu indulcitorul pudra si vanilia.
Crema rece o mixati usor, adaugati frisca batuta si mai mixati putin, la viteza mica.
Puneti gelatina pe baie de aburi sa devina lichida, o adaugati in crema si amestecati bine.
Capsunile le spalati si le stergeti.
Indepartati cozile, apoi taiati cateva din ele pe jumatate, pe lungime.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Asezati capsunile taiate pe margine, cu taietura spre exterior, puneti in mijloc 2-3 linguri de crema.
Acum incepeti si asezati capsuni intregi, una langa alta, pana umpleti interiorul.
Puneti toata crema cu lingura, din loc in loc, o nivelati bine, sa intre printre capsuni.
Asezati a doua foaie de blat, apasati usor si dati tortul la rece pana a doua zi.
Mixati frisca rece cu cele 2 linguri de indulcitor pudra.
O puneti in pos.
Scoateti tortul de la rece, indepartati usor inelul.
Faceti moate de frisca deasupra tortului, decorati cu cateva capsuni si este gata pentru servit.
Pofta buna!