miercuri, 15 ianuarie 2020

Prajitura Somloi

De cate ori vedeam reteta prajiturii Somloi, ziceam ca am sa o pregatesc si eu. De sarbatori am zis ca o incerc si eu, desi este putin migaloasa ca trebuie facute 3 foi diferite, darin rest merge destul de repede. Este cu adevarat o prajitura minunata, delicioasa, festiva, perfecta pentru sarbatori sau zile onomastice. A iesit destul de inalta, desi am pregatit fiecare foaie din 4 oua potrivite si le-am copt in tava mare de aragaz. Insiropata atat cat trebuie, aromata atat cat trebuie, ce sa mai, ne-am lins pe degete pana la ultima bucatica. In plus ies si foarte multe bucati dintr-o tava. O singura problema am avut eu: nu am acoperit prajitura, ca nu am avut cu ce si s-a intarit usor frisca deasupra, iar cand o taiam se cam tinea de cutit, desi il treceam mereu prin apa calda. Deci, ar fi de preferat sa o acoperiti ca sa nu aveti nici o problema. Multumesc foarte mult, Ina draga, pentru reteta!

Ingrediente:
Blatul cu vanilie:
  • 4 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Blatul cu cacao:
  • 4 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 1 lingura cacao
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita esenta de rom
Blatul cu nuca:
  • 4 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 1 lingura cu varf nuca macinata
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru crema:
  • 850 ml lapte
  • 4 oua
  • 200 gr zahar
  • 160 gr faina
  • 2 lingurite vanilie
Pentru sirop:
  • 150 ml apa
  • 60 gr zahar
  • esenta de rom
In plus:
  • 250-300 ml frisca lichida
  • stafide
  • 6 linguri nuca macinata
  • decoratiuni din ciocolata
  • decoratiuni aurii
Mod de preparare:
Blatul cu vanilie:
Seaparati ouale.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Adaugati zaharul pe rand, mixati pana obtineti o bezea.
Incorporati galbenusurile, unul cate unul, apoi vanilia si apa fierbinte.
Cerneti faina, o amestecati cu praful de copt.
Le incorporati treptat, lingura cu lingura, cu ajutorul unei spatule.
Tapetati cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12-14 minute, pana este copt.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Blatul cu cacao:
Seaparati ouale.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Adaugati zaharul pe rand, mixati pana obtineti o bezea.
Incorporati galbenusurile, unul cate unul, apoi vanilia si apa fierbinte.
Cerneti faina cu cacaoa, le amestecati cu praful de copt.
Le incorporati treptat, lingura cu lingura, cu ajutorul unei spatule.
In tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt, turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12-14 minute, pana este copt.
Cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Blatul cu nuca:
Seaparati ouale.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Adaugati zaharul pe rand, mixati pana obtineti o bezea.
Incorporati galbenusurile, unul cate unul, apoi vanilia si apa fierbinte.
Cerneti faina, o amestecati cu praful de copt si nuca macinata.
O incorporati treptat, lingura cu lingura, cu ajutorul unei spatule.
Tava mare de aragaz, o tapetati cu hartie de copt, turnati compozitia de bat.
Il introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12-14 minute.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Siropul:
Intr-o craticioara puneti apa, zaharul si romul, le fierbeti 3-4 minute.
Dati siropul deoparte, il lasati sa se raceasca.
Crema:
Puneti jumatate din lapte intr-o cratita la fiert.
Intr-un vas amestecati galbenusurile cu 100 de grame de zahar, apoi restul de lapte rece si faina. Amestecati bine pana faina se dizolva.
Cand laptele de pe foc da in clocot, dati focul la mic, puneti amestecul cu oua si faina, dar il treceti prin sita.
Amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa o o budinca.
O luati de pe foc cand este gata.
Albusurile le bateti spuma, apoi adaugati restul de 100 gr de zahar, treptat si mixati pana obtineti o bezea.
Bezeaua obtinuta o incorporati in crema calda impreuna cu vanilia, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.
In tava in care ati copt blaturile, asamblati prajitura.
Puneti hartie de copt, asezati blatul de vanilie, il insiropati.
Puneti 1/3 din crema, nivelati, presarati doua linguri de nuca macinata si stafide.
Puneti blatul de cacao, insiropati, 1/3 din crema, 2 linguri nuca macinata si stafide.
Veniti cu blatul de nuca, il insiropati, puneti restul de crema, 2 linguri nuca macina si stafide.
Frisca lichida, rece, o mixati pana devine spuma.
O puneti peste prajitura, o nivelati si faceti model cu ajutorul unui pieptan de bucatarie.
Presarati fulgi de ciocolata si decoratiuni aurii.
Dati prajitura la rece peste noapte.
O portionati si serviti.