duminică, 3 noiembrie 2013

Prajitura cu sos de fructe de padure la Multicooker

Asa cum stiti in urma concursului de pe site-ul Gustos.ro am castigat un aparat Multicooker de la Philips. Un aparat nou, ce nu il vazusem si asteptam cu nerabdare sa il primesc. La prima vedere mi-a placut mult. Un design frumos, nu ocupa mult spatiu. In interiorul sau am descoperit un recipient de 5 litri, manusi de silicon, vas de masurare, linguri, vas de gatit la aburi, ce sa mai zic tot pachetul necesar pentru a incepe sa gatesc. Se poate gati o varietate de retete la el, avand toate functiile necesare: fierbere, inabusire, prajire, coacere, inabusire, gem, iaurt. Este o mica bucatarioara, asa am zis eu. Am citit putin cartea cu retete, alte instructiuni si m-am apucat de gatit. A doua reteta pregatita la acest aparat m-am gandit sa fie un desert, deoarece eram curioasa. Cu prima reteta am ratat, desi nu imi dau seama unde am gresit dar a iesit plina de gaurele, insa asta cu sos de fructe de padure a iesit delicioasa si a avut un real succes. Multumesc Gustos.ro si Philips. Cu aceasta reteta particip la a doua etapa a concursului de pa Gustos. ro http://www.gustos.ro/philips-multicooker.html.
Ingrediente:
  • 140 gr unt
  • 140 gr zahar
  • 4 oua
  • 5 linguri lapte
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • 230 gr faina
  • 1 lingurita si 1/2 praf de copt
  • 1/2 cana capsuni congelate
Pentru sosul de fructe:
  • 250 gr fructe de padure congelate
  • 2 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita amidon
Mod de preparare:
Mai intai punem capsunile la decongelat intr-o sita si fructele de padure le lasam intr-un bol sa se decongeleze.
Untul il frecam spuma impreuna cu zaharul.
Punem ouale, unul cate unul si mixam dupa fiecare.


Adaugam laptele, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie.
Cernem faina, o incorporam treptat, apoi praful de copt.
Capsunile dezghetate le taiem bucati potrivite, le adaugam in compozitia de prajitura si le invartim usor cu o paleta de silicon.
Ungem vasul aparatului multicooker cu unt si turnam compozitia in el.


Inchidem capacul, il bagam in priza, setam functia Bake (coacere), o temperatura de 180 de grade si un timp de 40 de minute.
Dam Start, lasam sa se coaca, iar cand este gata apasam Keep Warm, deconectam aparatul de la priza, apoi deschidem capacul si lasam sa se raceasca prajitura ca sa o putem rasturna pe un platou.
Sosul de fructe
Intr-o cratita punem fructele de padure, zaharul si zaharul vanilat. Le punem pe foc, amestecam bine pana zaharul se topeste complet.
Amidonul il dizolvam cu 2-3 lingurite de apa, ii dam drumul peste fructe si lasam sa dea cateva clocote.
Lasam sa se racoresca 2-3 minute, apoi il turnam incet pe mijlocul prajiturii ca sa se scurga usor in jos.
O dam putin la rece, apoi este perfecta de servit la o cafea sau un ceai!