Ingrediente:
Pentru briose:
- 5 oua
- 50 gr unt
- 40 ml ulei
- 220 gr zahar
- 160 ml lapte
- 350 gr faina
- 100 gr ciocolata neagra (am folosit ciocolata cu indulcitor)
- 1/2 cana coacaze rosii (am folosit congelate)
- 2 lingurite praf de copt
- un praf de sare
- 2 lingurite vaniliie
Pentru bezea:
- 5-6 albusuri
- 5 linguri zahar
- 2 linguri zeama de lamaie
- zahar pudra
Mod de preparare:
Briosele:
Topiti untul, il lasati sa se raceasca.
Ouale le bateti cu sarea si zaharul, pana isi dubleaza volumul.
Adaugati uleiul, untul topit, amestecati.
Puneti laptele si vanilia.
Cerneti faina, o incorporati in compozitia de mai sus, impreuna cu praful de copt.
Ciocolata o taiati bucati mai mari.
La final adaugati ciocolata taiata, coacazele si amestecati cu o paleta.
Puneti compozitia de briose in forme (eu am folosit forme din hartie cartonata, mai mari), dar nu le umpleti mai mult de 3/4.
Asezati formele intr-o tava mare.
Le introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 25-30 de minute.
Intre timp, pregatiti bezeaua:
Puneti albusurile intr-un bol, le mixati pana devin spuma.
Puneti zaharul treptat, mixati bine pana se topeste.
La final adaugati zeama de lamaie.
Dupa circa 25 de minute, scoateti briosele din cuptor, puneti beazeaua intr-un pos si le ornati.
Le introduceti iarasi in cuptor, setati functia grill, dati la 190 de grade si le lasati pana se rumeneste usor bezeaua.
Daca nu aveti functia grill, ridicati tava pe o treapta mai sus a cuptorului, dati la 190-200 de grade si le lasati pana se rumeneste bezeaua.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se raceasca.
Le pudrati cu zahar, le puneti frunzulite de menta si le serviti.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 12 briose mai mari.
Sa aveti pofta!