Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 5 linguri amidon
- 4 linguri zahar
- 100 gr ciocolata alba
- 250 gr mascarpone
- 2 lingurite vanilie
Pentru jeleul de zmeura:
- 500 gr zmeura
- 4 linguri zahar
- 1 lingura si 1/2 amidon
Pentru glazura:
- 100 gr ciocolata neagra
- 150 ml smantana pentru frisca
- biscuiti petit beurre cu cacao (de la RoStar)
- decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un vas puneti ouale si un praf de sare.
Mixati pana devin usor spumoase, apoi adaugati zaharul si mixati bine.
Adaugati uleiul, laptele si vanilia si mixati.
Puneti faina cernuta cu praful de copt, amestecati usor cu o paleta.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 21/32 cm, turnati compozitia de blat si o nivelati.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade si lasati blatul la copt 15 minute.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita puneti laptele, zaharul, amidonul si le amestecati bine.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, amestecati continuu cu un tel pana se ingroasa crema.
O dati deoparte, adaugati ciocolata alba rupta bucatele, amestecati pana este complet topita.
Acoperiti crema cu folie si o dati la rece.
Mixati usor crema rece, adaugati mascarponele, vanilia si mixati pana devine spumoasa.
Jeleul de zmeura:
Intr-o cratita puneti zmeura, spalata si scursa de apa, cu zaharul, le transferati pe foc.
Amestecati, lasati sa fiarba 4-5 minute la foc potrivit.
Amidonul il amestecati cu 3-4 linguri de apa rece, il rasturnati peste zmeura.
Amestecati pana se incheaga, apoi il dati deoparte sa se raceasca.
Daca doriti un jeleu mai tare, puneti cam 3 linguri de amidon, eu de aceasta data l-am dorit mai moale.
Asamblati prajitura in tava in care ati copt blatul. Eu am pregatit si putin sirop de vanilie.
Insiropati usor blatul, puneti jumatate din jeleul de zmeura, il nivelati.
Puneti crema de vanilie, o nivelati, apoi puneti usor restul de jeleu de zmeura si il intindeti.
Asezati biscuitii unul langa altul, iar cu un penson ii insiropati usor.
Dati prajitura la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Intr-un bol de inox puneti ciocolata rupta bucatele, adaugati smantana pentru frisca.
Transferati totul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Scoateti prajitura de la rece.
Fie o potionati si apoi o glazurati, cum am procedat eu, fie o glazurati, o dati putin la rece, apoi o portionati.
Presarati cateva decoratiuni si este gata de servit!
Pofta buna!