miercuri, 6 ianuarie 2021

Foi cu crema de vanilie si jeleu de afine

 
Prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii imi plac la nebunie, inca de cand eram doar o copila si mi se par perfecte pentru mesele festive. Nu prea imi place sa fac foile, de asta nici nu pregatesc prea des genul asta de prajituri, dar cateodata ma incumet! Mi se pare mai grozava dupa ce sta 2-3 zie la rece, foile se inmoaie cat trebuie, iar crema de vanilie cu jeleul de afine se combina perfect. Puteti folosi jeleu si din alte fructe: zmeura, coacaze, mure, etc...

Ingrediente:

Pentru 4 foi:

  • 150 gr untura de la temperatura camerei
  • 3 oua
  • 4 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau 4 linguri zahar)
  • 150 ml lapte
  • 750 gr faina
  • 1 pliculet amoniac (7 gr)
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 3 lingurite vanilie
Pentru crema de vanilie:
  • 1 litru lapte
  • 10 linguri potrivite amidon
  • 8 linguri indulcitor pulbere (sau 8 linguri zahar)
  • 200 gr unt 80% grasime
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 2 lingurite vanilie
Jeleul de afine:
  • 150 gr afine
  • 3 linguri indulcitor pulbere (sau 3 linguri zahar)
  • 1 lingura amidon
  • indulcitor pudra Green Sugar (sau zahar pudra pentru decor)
Mod de preparare:
Foile:
Intr-un bol puneti ouale, untura, indulcitorul si un praf de sare.
Mixati totul bine.
Amoniacul il stingeti cu zeama de lamaie, il adaugati peste amestecul de mai sus.
Puneti si vanilia.
Faina cernuta o adaugati treptat. 
Mixati cat puteti, apoi framantati cu mana, pana obtineti un aluat omogen si usor de lucrat.
Il impartiti in 4 bucati egale.
Ungeti cu putina untura/ulei dosul unei tavi de 34/36 cm.
Luati prima bucata de aluat, intindeti o foaie nu foarte subtire, o asezati pe dosul tavii.
O mai intindeti putin daca este nevoie si o intepati cu furculita.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor.
La fel procedati si cu celelalte 3. Le lasati sa se raceasca.
Jeleul de afine:
Intr-o craticioara puneti afinele (congelate am folosit eu) cu indulcitorul.
Trasferati cratita pe foc, amestecati.
Lasati sa fiarba 2-3 minute.
Amidonul il dizolvati cu 3-4 linguri de apa rece, il puneti peste afine.
Amestecati bine pana se incheaga jeleul.
Il dati deoparte, il acoperiti cu folie si il lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita puneti laptele, amidonul, indulcitorul si semintele de la pastaia de vanilie.
Amestecati bine, pana amidonul este dizolvat.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, invartiti mereu cu telul pana se ingroasa crema ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixati 1 minut.
Adaugati din crema de vanilie rece, in 3 reprize si mixati de fiecare data. Puneti si vanilia.
Veti obtine o crema spumoasa.
Puneti pe o tava mare hartie de copt si asezati prima foaie.
O ungeti cu 1/3 din crema de vanilie, apoi cu lingurita puneti jeleu de afine din loc in loc.
Acum asezati iar o foaie, o apasati usor, crema, jeleu de afine, foaie, crema, jeleul de afine si ultima foaie.
Inveliti prajitura cu folie alimentara si deasupra puneti un tocator greu sau ce aveti la indemana, ca sa stea usor presata.
O dati la rece peste noapte.
A doua zi o taiati, o pudrati cu indulcitor si serviti.
Pofta buna!