luni, 25 mai 2020

Inghetata cu capsuni

A venit caldura, incepem sa pregatim inghetata in casa! Fiecare are preferintele lui: unul de vanilie, altul de ciocolata, altul cu fructe, insa daca este pregatita in casa, avem cam aceleasi gusturi! Am cumparat niste capsuni coapte bine si dulci, asa ca au mers perfect la o inghetata. Eu am ales sa o pregatesc cu indulcitor, ca sa o pot servi si la ore mai tarzii, insa poate fi facuta si cu zahar, cred ca stiti deja. Am pregatit si un sos grozav dupa reteta Laurei Adamache, care merge perfect si cu alte deserturi!

Ingrediente:
  • 400 gr capsuni curate de frunze si codite
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 gr mascarpone (sau alta crema de branza, iaurt grecesc)
  • 6 linguri indulcitor pulbere (Green Sugar)
  • 3 linguri zeama de lamaie
Pentru sosul de ciocolata:
  • 125 ml lapte
  • 125 ml apa
  • 150 gr indulcitor pulbere
  • 30 gr cacao
  • 80 gr ciocolata neagra cu indulcitor
  • 3 linguri amidon
Mod de preparare:
Capsunile le spalati bine si le puneti intr-o sita sa se scurga.
Le rasturnati in blender, adaugati indulcitorul si zeama de lamaie, le mixati. Eu nu le-am facut chiar piure, am lasat sa se simta si bucatele.
Mixati mascarponele, apoi adaugati smantana pentru frisca rece, mixati pana prinde volum si devine cremoasa.
Adaugati capsunile mixate si amestecati bine, cu o paleta de silicon.
Daca aveti masina de inghetata, va folositi de ea, daca nu, o puneti la congelator.
Puneti amestecul pentru inghetata intr-o caserola, puneti capacul.
O dati la congelator jumatate de ora, apoi o scoateti si o amestecati. Procedati astfel de cel putin 3 ori, apoi o lasati in congelator.
Cand doriti sa serviti, o scoateti 15-20 de minute la temperatura camerei, ca sa o puteti lua mai usor din caserola.
Sosul de ciocolata:
Intr-o cratita turnati apa, laptele, cacaoa cernuta si indulcitorul.
Transferati cratita pe foc, amestecati continuu cu un tel, pana indulcitorul este bine dizolvat si nu mai sunt nici cocoloase de cacao.
Cand incepe sa fiarba, amidonul il amestecati cu doua linguri de apa rece, il turnati peste sos, invartiti bine.
Dupa ce fierbe 1-2 minute, puneti ciocolata tocata marunt, amestecati pana este complet topita.
Luati sosul de pe foc.
Il treceti prin sita, apoi il puneti in borcane.
Il lasati sa se raceasca, puneti capacele la borcane si dati sosul la rece, in frigider.
Se patreaza si 3-4 saptamani.
Cand aveti nevoie de el, puneti cantitatea dorita intr-un bol, il incalziti usor sa se subtieze si il serviti alaturi de ce doriti.
Acum, puneti inghetata de capsuni in cupe, turnati sos de ciocolata si serviti.
Pofta buna!