Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- 4 linguri ulei
- 2 linguri cu varf cacao
- 4 linguri faina
- 1 pliculet praf de copt
- un praf de sare
- 2 lingurite esenta de rom
- 5 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 750 gr mascarpone
- 1 lingurita amidon
- 2 lingurite esenta de rom
- 400 ml cafea preparata mai tare
- 3 linguri amaretto
- 15 piscoturi
- 150 ml frisca lichida
- 100 gr smantana de tara
- 1 lingura zahar pudra
- nuca macinata
- cacao
- 60 gr ciocolata amaruie + 3 linguri frisca lichida
Blatul:
Mixam galbenusurile spuma cu zaharul, adaugam uleiul, apoi laptele si esenta.
Incorporam cacaoa cu praful de copt, apoi faina.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le adaugam peste compozitia de galbenusuri, le amestecam usor cu o paleta de silicon.
Impartim compozitia in doua boluri in mod egal.
Tapetam cu hartie de copt o tava cu diametrul de 26 cm, turnam prima parte de compozitie.
O introducem in cuptorul incins la o temperatura potrivita, pentru 12 minute.
Cand este gata, scoatem prima foaie de blat si o coacem si pe a doua.
Le lasam sa se racesca.
Puteti coace blatul intreg si il taiati apoi in doua foi.
Crema:
Galbenusurile le amestecam cu zaharul si amidonul pana sunt omogenizate, intr-un bol de inox.
Transferam bolul pe baie de aburi, mixam la viteza potrivita cam 10-12 minute, pana zaharul este topit si obtinem o crema spumoasa.
O dam deoparte, o lasam sa se raceasca.
Mascarponele il mixam putin, apoi adaugam crema de galbenusuri rece, esenta si mixam pana sunt omogenizate.
Siropul de cafea:
Cafeaua rece o amestecam cu amaretto.
Pe un platou punem prima foaie de blat, asezam un inel detasabil in jurul sau, il insiropam bine, punem un strat de crema.
Trecem piscoturile prin siropul de cafea, le asezam peste crema, venim iar cu un strat de crema, apoi punem a doua foaie de blat si il insiropam.
Deasupra punem restul de crema (eu am oprit cam 3 linguri pline de crema sa pun deasupra) si o nivelam.
Dam tortul la frigider 4-5 ore.
Intre timp facem inimioarele de ciocolata:
Rupem ciocolata bucatele, o punem intr-un bol cu cele 3 linguri de frisca lichida.
Le transferam pe baie de aburi, amestecam pana ciocolata este complet topita.
Luam cratita de pe baie de aburi, turnam ciocolata in formele de inimioara, le dam la frigider pana se intaresc.
Amestecam frisca lichida cu smantana, reci, zaharul pudra si le mixam pana obtinem o consistenta spumoasa.
Scoatem tortul de la frigider, indepartam inelul, imbracam marginile tortului cu frisca.
Deasupra, pe margine, facem cateva moate din frisca.
Pudram cu cacao deasupra, asezam inimioarele de ciocolata si il mai dam la frigider 1-2 ore sau peste noapte.
Il portionam si servim.
Pofta buna!