luni, 26 decembrie 2016

Prajitura Boema

Boema este o prajitura eleganta, de sarbatoare si cocheta, cel putin eu asa spun acum dupa ce am pregatit-o. Am vazut-o de foarte multe ori dar niciodata nu am gasit ocazia potrivita sa o pregatesc, pana acum de Craciun. Fiecare prajitura in parte e iesit asa de frumoasa, ca nici nu ne venea sa le mancam si toti care ne-au trecut pragul, au zis ca arata mai ceva ca la cofetarie. Chiar merita facuta aceasta prajitura!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 8 oua
  • 230 gr zahar
  • 120 ml lapte
  • 60 ml ulei
  • 3 linguri pline cu cacao
  • 250 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
 Pentru sirop:
  • 160 gr zahar
  • 250 ml apa
  • 3 lingurite esenta de rom
 Pentru glazura:
  • 150 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata neagra
 Pentru crema de ciocolata:
  • 350 ml frisca lichida
  • 130 gr ciocolata cu lapte
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 3 pliculete de ness
 Pentru frisca:
  • 150 ml frisca lichida
  • 200 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
Eu am pregatit mai intai crema de ciocolata, pentru ca am lasat-o peste noapte la frigider.
Intr-un bol de inox punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele.
Punem bolul pe baie de aburi, amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.
Luam bolul de pe baia de aburi, dam crema la frigider peste noapte asa cum am facut eu sau macar 5-6 ore.
Dupa acest timp, o scoatem din frigider, o mixam pana devine spuma.
La final adaugam si ness-ul.

 
Blatul:
Ouale le mixam spuma impreuna cu zaharul.
Adaugam uleiul treptat, apoi laptele.
Punem cacaoa, praful de copt, iar apoi faina cernuta.
La final adaugam si esenta de vanilie.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 34/36 cm, turnam compozitia de blat si o nivelam.
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-35 de minute.
Facem testul cu scobitoarea si cand este gata blatul, il scoatem din cuptor.

Il lasam sa se raceasca, apoi indepartam marginile si taiem patrate potrivite.
Siropul:
Zaharul il punem intr-o cratita la caramelizat, aveti grija sa nu il ardeti ca devine amar.
Punem apa si lasam siropul pe foc pana zaharul caramelizat este complet topit.
Cand este gata il luam de pe foc, punem esenta de rom si il lasam sa se raceasca.
Dupa ce siropul s-a racit, insiropam fiecare patrat de blat cat mai bine. Eu am pus destul de mult sirop pe fiecare bucata.
Glazura:
Intr-un bol de inox punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele.
Punem bolul pe baie de aburi, amestecam bine cu un tel pana este ciocolata complet topita.
Luam glazura de pe foc, iar cu o lingura o punem cat este calda pe fiecare prajitura.
O lasam sa se intareasca putin.
Intr-un pos punem crema de ciocolata cu ness, ornam fiecare prajitura.

Frisca:
Intr-un bol punem frisca lichida si smantana de la frigider, zaharul pudra, le mixam pana devin spuma.
La final adaugam si vanilia.
Punem frisca intr-un pos, folosim acelasi dui ca la crema de ciocolata si facem cate un mot de frisca pe fiecare prajitura.
Le decoram cu fulgi de ciocolata, apoi le dam putin la rece.
Mi-au iesit 30 de bucati.

Le servim cu mare placere, va garantez.
Pofta buna!