Ingrediente:
Pentru blat:
- 8 oua
- 10 linguri zahar
- 10 linguri lapte
- 14 linguri faina
- 3 linguri cacao
- 1 praf de copt
- 350 ml lapte
- 4 linguri amidon
- 5 linguri zahar
- 6 patratele ciocolata alba
- 200 ml frisca lichida
- 1 pastaie de vanilie
- 1 lime
- 350 gr fructe de padure
- 3 linguri zahar
- 250 gr mascarpone
- 8 gr gelatina
- 1 lingura zahar pudra
- 80 ml frisca lichida
- 30 gr ciocolata amaruie
- 50 gr ciocolata cu lapte
- 1 cana si jumatate apa
- 4 linguri zahar
- 2-3 lingurite esenta de rom
- 5 linguri suc stors de la o portocala
- 200 ml frisca lichida
- fulgi din napolitana
- o portocala
Blatul:
Ouale, de la temperatura camerei, le mixam impreuna cu zaharul.
Adaugam laptele si praful de copt.
Cernem faina, cacaoa si le incorporam peste oua.
Ungem o tava de tort, detasabila, de 26 de cm cu margarina si o tapetam cu faina.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins la o temperatura potrivita pana blatul este copt, 35-40 de minute dureaza, dar facem preventiv testul cu scobitoarea.
Il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca si taiem 3 foi.
!!!!!!!!! Mie mi-a iesit blatul tuguiat, asa ca am taiat partea tuguiata de deasupra, am facut din ea firimituri de blat, apoi am taiat doua foi.
Crema de lime:
Intr-un bol amestecam zaharul, amidonul, semintele de la pastaia de vanilie si cateva linguri de lapte pana amidonul este bine dizolvat.
Restul de lapte il punem la fiert impreuna cu batonul de vanilie.
Cand da in clocot aruncam batonul, incorporam amestecul de amidon si lasam la foc potrivit pana se ingroasa dar amestecam continuu in ea.
Tragem crema de pe foc, adaugam ciocolata si invartim pana se topeste.
Acoperim cu o folie alimentara si o lasam sa se raceasca bine.
Frisca rece o mixam, apoi punem crema de vanilie treptat.
La final adaugam coaja rasa de la un lime si zeama de la jumatate de lime.
Crema de fructe de padure:
Fructele de padure le trecem prin blender, adaugam zaharul si le punem pe foc pana ce acesta din urma se topeste.
Tragem de pe foc si lasam sa se raceasca.
Gelatina o lasam la hidratat cam 10 minute cu 4-5 linguri de apa rece, apoi o topim pe baie de aburi.
O punem treptat peste fructe, incorporam mascarponele si zaharul pudra. Dam la frigider pentru 30-40 de minute pana se intareste putin crema.
Siropul:
Intr-un ibric punem apa, zaharul si esenta de rom.
Le trasferam pe foc pana se topeste zaharul, il lasam sa se raceasca si adaugam sucul de portocala.
Tava in care am copt blatul o imbracam in folie alimentara.
Asezam prima foaie, o insiropram, turnam crema de lime si o nivelam.
Peste punem firimiturile de blat, le insiropam putin, venim cu crema de fructe de padure peste, iar deasupra puneam cealalta foaie insiropata.
Glazura:
Ciocolata rupta bucatele o punem intr-o cratita impreuna cu frisca lichida.
Le asezam pe foc pana ciocolata este complet topita.
Glazura calda o turnam usor peste tort si lasam sa se intareasca putin.
Scoatem tortul din tava si il asezam pe un platou.
Mixam frisca lichida, imbracam marginile apoi il ornam dupa preferinte!