duminică, 13 martie 2022

Tort cu citrice, cocos si zmeura

 

De multe ori spun: acesta este un tort delicios, minunat, cremos, etc, insa acesta parca mi-a intrecut asteptarile. Desi banuiam ca va fi o combinatie delicioasa, totusi a fost minunat de delicioasa. Am folosit o esenta de cocos concentrata si s-a simtit grozav aroma, crema de citrice usor acrisoara si jeleul de zmeura a fost completarea perfecta. Pentru prima data, imi venea sa opresc tot tortul pentru mine, dar nu am facut asta, sa stiti! Dar am savurat mereu fiecare bucatica si a fost o incantare! Eu am pregatit blaturile, apoi jeleul (pentru ca trebuie sa stea la frigider, il puteti pregati si cu o seara inainte), apoi cremele. Blaturile le-am insiropat putin, dar daca va plac mai insiropate, puneti mai mult sirop. Nu este o reteta complicata, ci doar necesita ceva mai mult timp de pregatire, dar asta nu trebuie sa va sperie, pentru ca o sa va incante rezultatul.


Ingrediente

Pentru blat, tava de 23 cm:

  • 5 oua
  • 2 albusuri
  • 7 linguri indulcitor pulbere (sau 7 linguri zahar)
  • 150 gr sana
  • 50 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 14 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite esenta de cocos
Crema de cocos:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
  • 100 gr unt 80% grasime
  • 1 lingura esenta de cocos
  • 50 gr ciocolata alba cu indulcitor (sau cu zahar)
Crema de citrice:
  • 2 oua 
  • 175 ml suc proaspat de citrice (suc de portocala, lamaie si lime)
  • 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
  • 1 lingura rasa amidon
  • coaja rasa de la 1 lime
  • 50 gr ciocolata alba cu indulcitor (sau cu zahar)
  • 200 ml smantana pentru frisca + 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
Jeleu de zmeura:
  • 500 gr zmeura
  • 3 linguri indulcitor pulbere
  • 2 linguri amidon
In plus:
  • sirop de cocos (din apa + indulcitor pudra + esenta cocos)
  • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 3 linguri zahar pudra)
  • zmeura 
  • decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol puneti 4 albusuri si le mixati spuma cu un praf de sare. Le dati deoparte.
In alt bol puneti gabenusurile cu restul de albusuri.
Incepeti si le mixati, adaugati indulcitorul, mixati pana acesta este topit.
Adaugati uleiul, sana si amestecati, apoi puneti laptele, esenta de cocos.
Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati treptat si mixati usor.
Peste acest amestec cu faina, puneti jumatatea din cantitatea de albusuri spuma, amestecati usor cu o paleta, apoi puneti cealalta jumatate.
Compozitia obtinuta o impartiti in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm.
Turnati prima parte de compozitie, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 14 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si coaceti celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.
Crema de cocos:
Intr-o cratita puneti laptele cu indulcitorul si amidonul.
Amestecati, transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic.
Invartiti mereu cu telul, pana crema se ingroasa ca o budinca.
Luati crema de pe foc, adaugati ciocolata alba rupta bucatele, esenta de cocos si amestecati pana ciocolata este complet topita.
Acoperiti crema cu folie, o lasati sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixati, apoi adaugati crema rece, lingura cu lingura si mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Crema de citrice:
Intr-o cratita amestecati ouale cu indulcitorul si sucul de citrice (la mine a predominat sucul de portocale, pentru ca asa mi-am dorit. Voi puteti stoarce mai mult suc de lamaie sau care va place).
Adaugati amidonul, coaja rasa de lime si transferati totul pe foc.
Amestecati cu telul pana se ingroasa, dati deoparte si puneti ciocolata alba rupta bucatele, amestecati bine.
Acoperiti cu folie, lasati crema sa se raceasca.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati cu indulcitorul pudra pana devine usor spumoasa.
Adaugati crema rece de citrice, mixati pana obtineti o crema omogena si spumoasa.
Jeleul de zmeura:
Intr-o cratita puneti zmeura (congelata in cazul meu) cu indulcitorul intr-o cratita.
Transferati pe foc, lasati sa dea 3-4 clocote, apoi dati zmeura deoparte.
O treceti prin sita si indepartati semintele.
Piureul obtinut il amestecati cu amidonul, il rasturnati intr-o cratita si il puneti pe foc.
Amestecati pana se ingroasa. Il dati deoparte.
Tapetati cu folie doua forme de 10-12 cm (sau doua castronele), turnati jumatate de jeleul in fiecare forma, le dati la frigider, cam 2 ore.
Pe un platou asezati prima foaie de blat, o insiropati putin si puneti un inel detasabil in jurul sau.
Puneti 2-3 linguri din crema de cocos, nivelati, apoi, pe mijloc, punteti unul din jeleuri. Deasupra puneti restul de crema de cocos si o nivelati.
Asezati a doua foaie de blat, insiropati, 2-3 linguri de crema de citrice si o nivelati. Asezati in mijloc jeleul de zmeura, puneti restul de crema si nivelati.
Acum puneti ultima foaie de blat si o insiropati. 
Acoperiti tortul si il dat la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Smantana pentru frisca o mixati cu indulcitorul pana devne spuma.
Scoateti tortul din frigider, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca, apoi cu un pos cu varf subtire creati un mic model pe margine. Eu am folosit si putin colorant albastru, dar voi decorati dupa plac.
Pe mijloc puneti zmeura, felii de lime si diverse decoratiuni, dupa imaginatie.
Dati la rece o ora, apoi portionati si serviti.
Pofta buna!