luni, 31 ianuarie 2022

Pide cu carne tocata (pizza turceaca)


 De ceva timp tot vreau sa pregatesc aceste pide cu carne, dar abia acum le-a venit randul. Sunt grozav de bune si gustoase, umplutura super delicioasa si parca nu ne mai saturam de ele. Deja le-am repetat si ai mei cica, vezi sa le mai faci. Este fain ca se pot manca calde, dar si reci si pot fi puse la pachetul de la munca. Eu am plusat cu niste cascaval ras, desi reteta nu prevede. Oricum, ca sa va convingeti, trebuie sa le faceti si voi. Suntem in sezonul rece, deci e perfect de aprins cuptorul!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 600 gr de faina
  • 7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 370 ml apa calduta
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare
Pentru umplutura:
  • 600 gr carne tocata amestec (vita cu porc)
  • 2 cepe verzi
  • 1 ardei kapia
  • 250 gr rosii decojite in suc propriu
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • cimbru uscat 
  • usturoi pudra (sau 1 catel mare)
  • 200 gr cascaval (optional)
  • 1 ou
Mod de prepare:
Aluatul:
Intr-un pahar turnati putin din apa calduta, drojdia si zaharul. Amestecati si lasati 5 minute deoparte.
Faina cernuta o amestecati cu sarea.
Adaugati drojdia, amestecati cu o paleta, apoi turnati apa treptat, framantati pana obtineti un aluat omogen.
La final incorporati bine uleiul de masline.
Acoperiti aluatul cu un prosop curat, il lasati sa dospeasca la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Ceapa verde curata, o taiati rondele.
Ardeiul kapia il curatati de cotor si seminte, il taiati cubulete mici.
Rosiile le tocati marunt.
Patrunjelul verde il tocati.
Intr-un bol amestecati carnea tocata cu ceapa verde, ardeiul, rosiile si patrunjelul.
Presarati sare, piper, boia, cimbru, usturoi pudra si le incorporati bine.
Acoperiti bolul cu folie si dati la frigider pentru o ora. Puteti pregati carnea chiar si cu o seara inainte si o lasati la frigider.
Aluatul dospit, il rasturnati pe masa de lucru, presarata cu faina.
Scoateti umplutura din frigider si o impartiti in 8, fie din ochi, fie o cantariti.
Impartiti aluatul in 8 bucati egale.
Luati prima bucata de aluat, il intindeti intr-o foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire.
Puneti si o parte din umplutura, o intindeti, lasati doar marginile putin libere.
Incepeti si rulati marginile spre interior, dandu-i forma de barca, iar in mijloc ramane umplutura la vedere.
La fel procedati cu toate.
Puneti hartie de copt intr-o tava mare, asezati 3-4 pide, cate va incap cu distanta intre ele, pentru ca vor creste.
Radeti cascavalul, puneti cate putin deasupra, peste umplutura.
Oul il bateti spuma, ungeti cu un penson, marginea de aluat.
Le introduceti in cuptorul incins, la 200 de grade, pentru 20-22 de minute, pana se rumenesc.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Serviti calde si ce raman, le puneti pe un platou si le acoperiti cu folie.
Sa aveti pofta!