Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 2 lingurite rase praf de copt
- 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
- 1 borcan mic de visine fara samburi
- 100 gr unt
- 700 gr branza de vaci cremoasa
- 250 ml frisca lichida
- 200 gr zahar pudra
- coaja rasa de lamaie
- 2 lingurite extract de vanilie
- 30 gr ciocolata cu lapte
- decoratiuni din zahar
Blatul:
Eu am copt blaturile separat, dar voi puteti face unul si sa il taiati in doua.
Separam ouale si mixam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam o lingurita praf de copt, una cu zahar pudra cu pastai de vanilie si 3 linguri faina.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Acestea le incorporam in compozitia de galbenusuri cu o paleta, dar cu miscari lente de jos in sus.
Scoatem visinele din borcan si le scurgem bine de sirop.
Ungem o tava rotunda (cu diametrul de 26 cm) cu unt si o tapetam cu faina.
Punem jumatate din visine, turnam compozitia de blat peste si nivelam.
Il introducem in cuptorul incins, la o tempetaruta potrivita pentru 12-15 minute.
Cand este gata il scoatem si il lasam sa se raceasca. La fel procedam si cu al doilea blat.
Crema:
Frisca lichida, rece, o mixam pana devine o spuma.
Untul il mixam cu zaharul pudra pana obtinem o crema, adaugam branza de vaci, extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie.
Mixam bine, apoi cu o paleta, incorporam frisca batuta (mai oprim 4-5 linguri pentru ornat).
Pentru insiropat blaturile, am pregatit un sirop dintr-o cana de apa, cateva bucati coaja de lamaie dar fara partea alba, doua linguri de zahar. Le punem pe foc sa dea 3-4 clocote, apoi il lasam sa se raceasca.
Tava in care am copt blaturile o tapetam cu folie alimentara.
Asezam prima foaie de blat, o insiropam bine, apoi punem mai bine de jumatate din crema.
Punem foaia a doua, insiropam si restul de crema.
Nivelam frumos, iar din frisca oprita formam cateva moate.
Dam tortul la frigider pentru circa o ora, apoi il scoatem pe un platou.
Ciocolata o taiem cu cutitul, punem pe centrul tortului si pe laterale unde este crema.
Punem si cateva decoratiuni din zahar.
Pofta buna!