marți, 14 aprilie 2020

Placinta de Paste cu spanac, branza si oua

De mult imi doream sa pregatesc aceasta reteta a Laurei , iar acum mi s-a parut cel mai potrivit moment, pentru ca se apropie Pastele si aceasta reteta chiar merita sa stea pe masa de sarbatori, mai ales daca nu ne dorim ca totul sa contina carne. Recunosc ca nu am respectat 100% reteta Laurei, eu m-am folosit de ingredientele ce le aveam, ca sa nu fiu nevoita sa ies la cumparaturi: in loc de ricotta am folosit cas de oaie si cascaval intr-o cantitate mai mare, pentru ca alor mei le plac branzeturile, iar spanac am avut congelat si nu proaspat. As fi pus, in plus, 1-2 cepe verzi, dar nu am avut! Asa ca puteti si voi sa va folositi de ce aveti in frigider, congelator, nu trebuie neaparat sa folositi fix aceleasi ingrediente. Sper sa va placa si voua la fel de mult, pentru ca ai mei au fost pur si simplu incantati!

Ingrediente:
Pentru aluat (tava rotunda de 23 cm):
  • 180 ml apa rece
  • 15 ml ulei
  • 330 gr faina
  • sare
Umplutura:
  • 400 gr cas de oaie nesarat
  • 100 gr cascaval (Koliba)
  • 2 linguri pline cu smantana de tara
  • 1 ou 
  • 450 gr spanac congelat tocat
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 5 oua mai mici de pus peste umplutura
  • putin ulei se masline pentru uns foile
Mod de preparare:
Aluatul:
Amestecati apa cu sare, pana ce aceasta din urma se dizolva.
Cerneti faina intr-un bol, puneti in mijloc apa, uleiul.
Incepeti si framantati, pana obtineti un aluat omogen.
Il inveliti in folie alimentara si il dati la frigider 30-40 de minute.
Umplutura:
Incingeti uleiul intr-o tigaie, puneti usturoiul curatat si taiat pe jumatate.
Cand acesta se rumene, il scoateti si adaugati spanacul congelat.
Amestecati si il sotati pana scade tot lichidul.
Il dati deoparte cand este gata, il lasati sa se raceasca.
Intr-un bol dati pe razatoarea mare casul si cascavalul.
Le amestecati, adaugati smantana, oul, apoi si spanacul racorit.
La final condimentati cu sare si piper.
Scoateti aluatul de la frigider, il impartiti in 4 bucati egale.
Presarati faina pe masa de lucru, intindeti prima foaie, foarte subtire.
Tapetati cu ulei si faina o tava rotunda de 23 cm, asezati prima foaie, inclusiv pe peretii tavii (pe unele locuri la mine nu a acoprit in totalitate peretii, dar nu a fost o problema).
O ungeti cu putin ulei, intindeti a doua foaie, o asezati peste.
Puneti umplutura, o nivelati si faceti 5 gauri in umplutura (daca ouale sunt mai mari, puneti mai putine).
Spargeti ouale pe rand si le dati drumul in fiecare gaura formata.
Acum intindeti a 3 a foaie la fel de subtire, o asezati cu grija peste oua, o ungeti cu putin ulei, iar la final asezati si foaia a 4 a.
Taiati aluatul in surplus, iar pe margini il strangeti putin, formand o mica bordura.
Ungeti placinta cu putin ulei de masline.
Ii faceti cateva gauri, dar aveti grija sa nu atingeti galbenusurile de ou.
Introduceti placinta in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 45-50 de minute.
Trebuie sa formeze o crusta usor rumena.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se racoreasca.
Se poate servi calduta, dar si rece.
Pofta buna!