joi, 12 august 2021

Tort cu caise, fistic si iaurt

 
Un tort grozav cu caise si crema de iaurt. Blatul cu fistic a iesit pufos, iar pe langa jeleul de caise am pus si ceva zmeura proaspata. Totul s-a completat atat de minunat si a avut un succes teribil. As mai fi mancat, dar s-a terminat repede! 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri apa minerala
  • 4 linguri ulei
  • 70 gr fistic curatat
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru jeleul de caise:
  • 500 gr caise
  • 2 linguri zahar (mai mult daca doriti jeleul mai dulce)
  • 2 linguri pline amidon
  • 50 ml apa
Pentru crema cu iaurt:
  • 400 gr iaurt grecesc
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 80 gr zahar pudra
  • 4 foi de gelatina
  • 2 lingurite vanilie
In plus:
  • 1 bolisor zmeura
  • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra
  • fructe pentru decorat
  • 40 gr ciocolata neagra
Mod de preparare:
Blatul:
Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra.
Separati ouale.
Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma.
Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste bezea si amestecati.
Puneti apa minerala si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati peste albusuri, amestecati usor cu o paleta de silicon.
La final incorporati si fisticul.
Impartiti compozitia in doua boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, coaceti foile de blat pe rand, la 180 de grade, 10 minute fiecare.
Puteti coace si blatul intreg.
Lasati sa se raceasca foile.
Jeleul de caise:
Caisele spalate, le taiati pe jumatate si le scoateti samburii.
Le puneti intr-o cratita, presarati zaharul si turnati apa.
Transferati cratita pe foc, amestecati din cand in cand.
Lasati sa fiarba 8-10 minute, la foc mic.
Amidonul il amestecati cu 4-5 linguri de apa rece, il turnati peste caise.
Amestecati bine, lasati pe foc pana se ingroasa.
Luati un bol mai mic, il tapetati cu folie, turnati jeleul.
Il acoperiti si il dati la rece pana se incheaga.
Crema cu iaurt:
Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece, 10 minute.
Intr-un vas puneti smantana pentru frisca rece, zaharul pudra si vanilia.
Mixati pana frisca incepe sa prinda volum.
Adaugati iaurtul rece, le mixati pana sunt omogene.
Foile de gelatina le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi.
Adaugati gelatina peste crema de iaurt cu frisca si mixati pana este bine incorporata.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti cam jumatate din crema de iaurt, o nivelati.
Scoateti jeleul de caise de la rece, il asezati fix pe mijloc, iar in jurul sau puneti zmeura.
Puneti restul de crema, o nivelati.
Deasupra asezati a doia foaie de blat.
Daca va plac torturile insiropate bine, faceti putin sirop de vanilie sau fistic si insiropati blaturile.
Dati tortul la rece peste noapte.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu cele 2 linguri de zahar pudra, pana devine spuma.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca.
Topiti ciocolata neagra si ii faceti cateva dungulite.
Il decorati cu fructe, frunze de menta si ce va mai place!
Il mai dati jumatate de ora la rece, apoi serviti.
Pofta buna!