Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- ½ cana de zahar
- 1 praf de copt
- 3 linguri faina
- 1 lingura si ½ cacao
- 1 lingurita esenta de rom
Pentru crema:
Pentu ornat: - 550 ml lapte
- 7 linguri faina
- 6 linguri de zahar
- 250 gr mascarpone
- 2 linguri zahar pudra cu gust de vanilie
- 2 linguri limoncello
- coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 plic gelatina
- ananas din compot
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra cu gust de vanilie
- 80 gr ciocolata cu lapte
- bombonele albastre decorative
- 1 lingurita cacao
Mod de preparare:
Blatul:
Ouale le mixam spuma cu zaharul pana acesta din urma se
topeste.
Adaugam esenta, praful de copt, apoi faina cernuta.
La final incorporam cacaoa pe care o trecem si pe ea prin
sita.
Ungem o tava rotunda cu margarina, tapetam cu hartie de copt
si punem compozitia blatului.
Bagam tava in cuptorul incins, la o temperature portivita.
Cand blatul este copt (facem testul cu scobitoarea), il
scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca si il taiem in doua foi.
Crema:
Intr-un bol punem zaharul, faina, putin din lapte si
amestecam pana obtinem o crema subtire si fara cocoloase.
Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot punem
in fir subtire amestecul de faina.
Amestecam continuu pe foc si cand devine ca o budinca o luam
de pe foc.
Punem coaja rasa de lamaie, acoperim cu o folie si o lasam
sa se raceasca.
Cand s-a racit crema, adaugam mascarponele, zaharul pudra
vanilat, limoncello si esenta.
Mixam la o viteza mica pana sunt bine incorporate toate
ingredientele.
Gelatina o hidratam in 100 ml de apa timp de 10 minute, apoi
o topim pe baie de aburi, o punem peste
in crema de vanlie si amestecam bine.
Punem prima foaie de blat pe un platou (daca nu e foarte
pufos blatul il puteti insiropa putin, la mine nu a mai fost cazul), iar un jur
un inel detasabil.
Punem cam un sfert din crema, asezam cateva cubulete de
ananas, apoi iar crema (mai pastram cam un sfert).
Ornat:
Am pregatit mai intai ornamentele din bombonele si
ciocolata.
Ciocolata am rupt-o bucatele si am topit-o.
Intr-o forma de inimioare de la bomboane Milka, am pus pe
margini bombonele decorative albastre,
peste ciocolata topita si le-am dat la frigider pana s-au intarit bine.
Smantana pentru frisca o mixam cu zaharul pudra vanilat pana
se intareste.
Scoatem inelul detasabil de la tort dupa ce crema s-a
intarit, imbracam marginile cu frisca apoi cu un pieptene de bucatarie trasam niste linii, mai facem cateva moate deasupra si ornam cu
bomboanele pregatite mai sus din ciocolata.
Mixam putina frisca cu cacaoa si cu aceasta scriem "La multi ani !"...
Mixam putina frisca cu cacaoa si cu aceasta scriem "La multi ani !"...