duminică, 15 mai 2016

Tort cu visine, crema de ciocolata si nuca pralinata cu ness

Un tort pregatit cu mare drag pentru un prieten. Nu stiam exact la inceput cum o sa il fac, dar norocul meu este faptul ca, sarbatoritul nu este deloc mofturos, ci ii place cam orice. M-am gandit eu, m-am gandit si am zis ca trebuie sa fie ceva ciocolatos cu visine. A iesit o nebunie, zic asta pentru ca l-am si gustat (de fapt am mancat o felie mareeeeee), dar mai mult, m-am bucurat, ca i-a placut celui pentru care l-am si pregatit. PS: Vedeti ca decoratiunile sunt niste triunghiuri de ciocolata, dar punandu-le invers, unii au zis ca sunt braduti, dar nu era sa ii pun eu braduti acum in luna mai :D

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri lapte
  • 9 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 500 gr visine fara samburi
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • un praf de sare
Crema de ciocolata:
  • 400 ml frisca lichida
  • 250 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 5 linguri nuca pralinata macinata
Nuca pralinata:
  • 120 gr zahar
  • 200 gr miez de nuca
  • 1 plic ness
Pentru sirop:
  • 1/2 cana apa
  • 1 lingura zahar pudra
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 2 linguri amaretto
Pentru decor:
  • 150 ml frisca lichida
  • 200 gr smantana de tara
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 2 linguri zahar pudra
  • decoratiuni din ciocolata
  • fulgi de ciocolata
  • frunzulite de menta
Mod de preparare:
Incepem cu crema:
Toata ciocolata o rupem bucatele si o punem intr-un bol de inox sau de yena.
Turnam frisca lichida peste ciocolata, punem bolul pe baie de aburi.
Amestecam usor pana ciocolata este complet topita.
Luam bolul de pe foc, acoperim cu folie alimentara si dam crema la frigider cel putin 5-6 ore sau chiar peste noapte.
Blatul:
Galbenusurile le batem spuma cu zaharul, apoi cu uleiul si laptele.
Adaugam faina, praful de copt si extractul de vanilie.
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu miscari lente, cu ajutorul unei palete.
Luam 3 boluri identice, impartim compozitia in mod egal in cele 3 boluri.
Ungem cu unt o tava rotunda, detasabila, cu diamentrul de 26 cm, o tapetam cu hartie de copt.
Punem prima parte de compozite, deasupra asezam visine.
Dam foaia de blat in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
La fel procedam si cu celelalte doua foi de blat.

Nuca pralinata:
Intr-un tuci (sau un alt vas mai gros) punem zaharul la caramelizat.
Cand prinde o culoare usor maronie, punem miezul de nuca si ness-ul.
Amestecam repede si bine ca zaharul sa cuprinda toata nuca.
Luam de pe foc tuciul, rupem o bucata de hartie de copt, turnam nuca pralinata peste.
O lasam sa se raceasca complet, apoi o macinam in blender.
Dupa ce blaturile s-au racit si avem si pralina pregatita, scoatem crema de la frigider, o mixam la viteza mare pana obtinem o spuma.
Adaugam 5 linguri de nuca pralinata macinta si amestecam usor.

Siropul:
Amestecam toate ingredientele pentru sirop, invartim cu lingura pana zaharul pudra este complet topit.
Tapetam cu folie alimetara tava detasabila in care am copt blaturile.
Asezam prima foaie de blat, o insiropam putin, punem jumatate din crema si o nivela.
Punem iar foaie, insiropam, restul de crema nivelata, iar foaie si iar o insiropam.
Dam tortul la frigider 2-3 ore.
Smantana rece o amestecam cu frisca lichida, zaharul pudra si le mixam la viteza potrivita pana devine spumoasa. La final adaugam extractul de vanilie.
Scoatem tortul din tava, il asezam pe un platou.

Il imbracam in totalitate in frisca, iar pe margine punem nuca pralinata.
Deasupra, pe margine, facem ca o bordura din frisca cu ajutorul unui pos, iar langa, presaram fulgi de ciocolata.
Punem decoratiuni din ciocolata, frunzulite de menta si gata tortul.
Il dam la frigider macar o ora, apoi poate fi servit!
Sa aveti pofta!