joi, 11 martie 2021

Paste gratinate cu ton si mozzarella

 
Am zile in care imi doresc sa pregatesc mai multe retete fara carne. In functie de perioada in care ne aflam, pregatesc diverse retete cu legume, paste, branzeturi si ce ne mai place. De aceasta data am ales sa prepar doua retete cu paste, una dintre ele fiind aceasta, cu ton, ceva legume si gratinate! Este un preparat lejer, pe placul celor care iubesc pastele si pestele, dar si foarte gustoase!

Ingrediente:

  • 250 gr paste (maccheroni am folosit)
  • 1 dovlecel potrivit
  • 1 ardei gras rosu (jumatate daca este mai mare)
  • 5 linguri boabe de porumb 
  • 250 gr ton in ulei de masline
  • 1 lingura parmezan ras
  • 250-300 gr mozzarella
  • 50 ml smantana de gatit
  • sare
  • piper
  • oregano uscat
  • 1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Puneti intr-o oala apa la fiert cu putina sare.
Cand da in clocot, dati drumul pastelor.
Amestecati din cand in cand, le fierbeti 8-10 minute.
Dupa ce au fiert, le rasturnati intr-o sita.
Cat timp pastele fierb, pregatiti amestecul cu ton.
Dovlecelul spalat, il taiati cubulete mici.
Ardeiul rosu curatat de cotor si seminte, tot cubulete il faceti.
Desfaceti tonul, il scurgeti foarte bine de ulei.
Intr-o tigaie puneti o lingura ulei de masline.
Dati focul sa fie potrivit, adaugati dovlecelul, il innabusiti 2-3 minute.
Puneti ardeiul, mai lasati pe foc 1-2 minute, amestecand legumele.
Trageti tigaia de pe foc.
Puneti tonul, pe care il desfaceti bucati mai mari cu furculita, apoi boabele de porumb.
Amestecati, incorporati parmezanul ras si smantana de gatit.
La final presarati sare, piper si putin oregano uscat.
Rasturnati pastele peste acest amestec din tigaie, invartiti.
Pregatiti un vas de yena (sau de ceramica) si rasturnati pastele. Le nivelati.
Dati mozzarella pe razatoarea mare, o puneti deasupra pastelor.
Introduceti vasul in cuptorul incins, la 170 de grade, lasati pastele pana mozzarella se topeste si se face o crusta usor aurie deasupra.
Le scoateti din cuptor cand sunt gata, le serviti calde.
Pofta buna!