Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie iar gazda este Nicol!
Ingrediente:
- 3,2 kg ghebe
- 2 kg ceapa
- 3 kg ardei
- 3 kg kapia
- 3 kg gogosari
- 4-5 morcovi mari
- 600 ml ulei
- 650 gr pasta de rosii de casa
- sare mare
- piper boabe
- foi de dafin
Ardeii, gogosarii si kapia ii punem la copt.
Cum ii luam de la copt, ii punem intr-o oala mare si ii acoperim cu capac.
Ii lasam sa se racoreasca putin, apoi ii decojim.
Dupa ce i-am curatat de coaja, le scoatem cotorul si toate semintele, apoi ii trecem prin masina de tocat sau robot. Pastram si zeama ce o lasa acestia.
Ceapa o curatam, o spalam si o taiem in doua.
Intr-o oala punem niste apa la fiert.
Cand clocoteste punem ceapa si o oparim 3-4 minute, pentru a iesi amareala din ea.
O scoatem la racorit si o trecem prin robot.
Morcovul il radem de coaja si il spalam. Il maruntim in robotul de bucatarie.
Ghebele le curatam si le spalam in multe ape.
Intr-o oala punem niste apa la fiert si cand clocoteste dam drumul buretilor si ii oparim.
Ii scoatem apoi, ii trecem printr-un jet de apa rece si ii punem la scurs intr-o sita, dupa care ii trecem si pe ei prin robot.
Intr-o oala mare de tuci punem uleiul.
Adaugam ceapa, morcovul si le inabusim cam 10 minute.
Punem amestecul de ardei cu gogosari si zeama ce am strecurat-o lasata de ei.
Lasam sa fiarba la foc potrivit, timp in care invartim cu o paleta de lemn.
Dupa ce a fiert cam o ora, o ora si ceva, la foc potrivit, incorporam buretii si pasta de rosii.
Amestecam bine sa nu se prinda de fundul oalei.
Cand a scazut destul de bine si uleiul se alege la suprafata, inseamna ca e cam gata zacusca.
Condimentam cu sare dupa gust, boabe de piper si cateva bucatele de foi de dafin.
Mai lasam cam 5 minute pe foc si o inchidem.
O lasam sa se racoresca, cat sa fie calduta.
Spalam borcanele si capacele cu apa fierbinte si le asezam pe un servet sa se scurga bine.
Zacusca o punem in borcane, pe care le umplem cam pe 3/4.
Le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita.
Punem apa pana la 3/4 la borcane, le acoperim cu un prosop de bucatarie si le asezam pe foc la sterilizat.
Din momentul in care inceapa sa fiarba apa din cratita, le lasam cam 30-35 de minute.
Le scoatem apoi si le invelim bine intr-o patura groasa si punem un alt rand de borcane la sterilizat si tot asa pana terminam cu toate.
Le lasam invelite pana a 2 a zi, cand le ducem la loc racoros.
Sa aveti pofta!