marți, 4 septembrie 2012

Zacusca cu bureti

Cea mai buna zacusca ce am mancat pana acum, atat pot sa va zic si va recomand din suflet reteta!
Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie iar gazda este Nicol!
Ingrediente:
  • 3,2 kg ghebe
  • 2 kg ceapa
  • 3 kg ardei
  • 3 kg kapia
  • 3 kg gogosari
  • 4-5 morcovi mari
  • 600 ml ulei
  • 650 gr pasta de rosii de casa
  • sare mare
  • piper boabe
  • foi de dafin
Mod de preparare:
Ardeii, gogosarii si kapia ii punem la copt.
Cum ii luam de la copt, ii punem intr-o oala mare si ii acoperim cu capac.
Ii lasam sa se racoreasca putin, apoi ii decojim.
Dupa ce i-am curatat de coaja, le scoatem cotorul si toate semintele, apoi ii trecem prin masina de tocat sau robot. Pastram si zeama ce o lasa acestia.
Ceapa o curatam, o spalam si o taiem in doua.
Intr-o oala punem niste apa la fiert.
Cand clocoteste punem ceapa si o oparim 3-4 minute, pentru a iesi amareala din ea.
O scoatem la racorit si o trecem prin robot.
Morcovul il radem de coaja si il spalam. Il maruntim in robotul de bucatarie.
Ghebele le curatam si le spalam in multe ape.
Intr-o oala punem niste apa la fiert si cand clocoteste dam drumul buretilor si ii oparim.
Ii scoatem apoi, ii trecem printr-un jet de apa rece si ii punem la scurs intr-o sita, dupa care ii trecem si pe ei prin robot.
Intr-o oala mare de tuci punem uleiul.
Adaugam ceapa, morcovul si le inabusim cam 10 minute.
Punem amestecul de ardei cu gogosari si zeama ce am strecurat-o lasata de ei.
Lasam sa fiarba la foc potrivit, timp in care invartim cu o paleta de lemn.
Dupa ce a fiert cam o ora, o ora si ceva, la foc potrivit, incorporam buretii si pasta de rosii.


Amestecam bine sa nu se prinda de fundul oalei.
Cand a scazut destul de bine si uleiul se alege la suprafata, inseamna ca e cam gata zacusca.
Condimentam cu sare dupa gust, boabe de piper si cateva bucatele de foi de dafin.
Mai lasam cam 5 minute pe foc si o inchidem.
O lasam sa se racoresca, cat sa fie calduta.
Spalam borcanele si capacele cu apa fierbinte si le asezam pe un servet sa se scurga bine.
Zacusca o punem in borcane, pe care le umplem cam pe 3/4.
Le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita.
Punem apa pana la 3/4 la borcane, le acoperim cu un prosop de bucatarie si le asezam pe foc la sterilizat.
Din momentul in care inceapa sa fiarba apa din cratita, le lasam cam 30-35 de minute.
Le scoatem apoi si le invelim bine intr-o patura groasa si punem un alt rand de borcane la sterilizat si tot asa pana terminam cu toate.
Le lasam invelite pana a 2 a zi, cand le ducem la loc racoros.
Sa aveti pofta!