sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Cheesecake copt cu gutui

 
O felie de cheesecake cremos cu gutui in acest sezon este o adevarata minunatie, plina de savoare si aroma! Am descoperit ca imi plac foarte mult deserturile cu gutui si cum in piata se gasesc gutui din alea aromate, am zis sa profit si sa pregatesc un cheesecake. In crusta am adaugat niste nuca macinata (trebuia sa pun ceva mai multa, ca i-a dat un super gust), putina crema de ciocolata alba in umplutura si bineinteles un piure de gutui! O incantare acest desert si cu siguranta o sa il mai pregatesc! 

Ingrediente:

Pentru crusta:

  • 300 gr biscuiti digestivi fara zahar
  • 130 gr unt
  • 60 gr miez de nuca
Pentru umplutura:
  • 700 gr branza de vaci
  • 300 gr crema de branza
  • 5 oua
  • 2 linguri pline crema cu ciocolata alba Biancella (sau 70 gr ciocolata alba pe care o topiti)
  • 180 gr indulcitor pulbere (sau 180 gr zahar)
  • 2 lingurite vanilie
Pentru piureul de gutui:
  • 600 gr gutui
  • 450 ml apa
  • 2 batoane de scortisoara
  • 3 linguri indulcitor pulbere (sau 3 linguri zahar, mai mult daca vi-l doriti mai dulce)
  • 1 lingura amidon
In plus:
  • o gutuie
  • 1 cana apa
  • 1 lingura si 1/2 indulcitor cu fibre (sau 1 lingura si jumatate zahar + 1 lingurita amidon)
Mod de preparare:
Pregatiti mai intai piureul de gutui, ca sa aiba timp sa se racoreasca.
Gutuile spalate le taiati cuburi.
Le puneti intr-o cratita cu apa, batoanele de scortisoara, le transferati pe foc.
Le lasati sa fiarba cam 20 de minute, la foc potrivit, apoi adaugati indulcitorul. Daca folositi zahar, il puneti de la inceput la fiert.
Lasati sa fiarba 5 minute si cu indulcitorul, apoi adaugati amidonul dizolvat cu 2-3 linguri de apa rece.
Amestecati pana se ingroasa.
Il dati deoparte, il pasati cu un blender vertical, apoi il lasati sa se racoreaca.

Crusta:
Macinati in robot biscuitii cu miezul de nuca.
Topiti untul, il amestecati cu biscuitii.
Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda de 24 cm, inclusiv pe pereti.
Puneti cursta, o apasati usor cu fundul unui pahar, apoi dati tava cu totul la rece.

Umplutura:
Eu am ales sa o pregatesc in robot, ca sa iese mai cremoasa, dar se poate face si cu mixerul.
Puneti in vasul de la robot branza de vaci, crema de branza, indulcitorul si ii dati cateva pulsuri.
Adaugati ouale unul cate unul, pulsati dupa fiecare.
Incorporati crema de ciocolata alba, vanilia si mai pulsati putin.
Scoateti tava din frigider, puneti piureul de gutui si il nivelati cu o lingura.
Turnati usor umplutura si miscati usor de tava sa se uniformizeze.

Intorduceti cheesecake-ul in cuptorul incins, la 160 de grade, pentru 70-80 de minute (il puteti aseza pe o tava mai mare in caz ca va curge din grasimea crustei). Acum depinde si de cuptorul vostru, ca poate coace mai tare si se rumeneste mai repede. Il urmariti dupa ce au trecut 50 de minute.
Cand este gata, chiar daca pare usor moale in mijloc, el este copt, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit, il acoperiti si il dati la frigider, de preferat peste noapte.
Luati o gutuie, o spalati si o taiati felii.
O puneti intr-o cratita cu apa si fierbeti cam 15-20 de minute. Incercati o felie, sa vedeti daca este patrunsa.
Spre final adaugati si indulcitorul cu fibre (are si putere de ingrosare) si amestecati pana se ingroasa. 
Dati deoparte, lasati 5 minute sa se racoreasca.
Scoateti cheesecake-ul de la rece, asezati feliile de gutui deasupra.
Mai lasati 20-30 de minute la temperatura camerei, apoi il portionati si serviti.
Este o adevarata incantare fiecare lingurita servita!
Pofta buna!